"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2025-02-03

Praktiken i Tyskland blev en ögonöppnare

NYHET Att göra praktik utomlands är en chans att både bredda sin kompetens och få nya perspektiv på arbetssätt och kulturer. För Andreas Eriksson, doktorand på Företagsforskarskolan i Umeå, blev en vistelse på Sartorius forskningslabb i Tyskland en erfarenhet fylld av lärdomar, insikter och några överraskande utmaningar. – Det var en unik möjlighet att se produktutveckling på nära håll i en labbmiljö som var helt annorlunda än den akademiska forskarvärlden, berättar Andreas.

Text: Elin Olsson

All dokumentation var på tyska, vilket jag inte riktigt var förberedd på.

Andreas Eriksson driver ett forskningsprojekt inom Företagsforskarskolan som handlar om att förbättra produktionen av biologiska läkemedel, tillsammans med företaget Sartorius som finns på flera platser i världen, bland annat i Umeå.

Under två veckor i september 2024 arbetade Andreas på Sartorius anläggning utanför Bielefeld. Företaget tillverkar cellmedium, flytande blandningar av näringsämnen som används för att odla levande celler till läkemedelsproduktion, och forskningslabbet arbetar med att analysera och karakterisera dessa komplexa biokemiska processer.

Från teori till toppmodern praktik

Andreas, som är van vid forskningsmiljön vid universitetet, beskriver kontrasten mellan akademiska labb och den högteknologiska produktionsmiljön som slående.

– Ett forskningslabb är oftast mindre och utformat kring specifika instrument som används inom ett smalt område. På Sartorius labb var miljön mycket större och instrumentparken betydligt bredare än vad jag tidigare upplevt, säger han.

Den toppmoderna utrustningen innebar inte bara nya möjligheter utan också en brant inlärningskurva eftersom de instrument han fick arbeta med i Tyskland var från en annan tillverkare än de som används i Sverige.

– De använde även en annorlunda princip för att kvantifiera kemiska föreningar. Det var en utmaning, men det känns som att jag har lagt till ett nytt verktyg i min verktygslåda, säger Andreas Eriksson.

Trots att många av kollegorna talade bra engelska, blev språket en oväntad utmaning för Andreas.

– All dokumentation var på tyska, vilket jag inte riktigt var förberedd på. Jag behövde ofta använda översättningshjälp och gissa mig fram, även om tyskan ligger nära svenskan. Det gav mig en ny respekt för språkets roll i arbetslivet.

Han reflekterar också över hur lätt det är att ta för givet att engelska fungerar överallt.

– I Sverige är vi så vana vid att engelska fungerar i de flesta sammanhang, men det är inte alltid fallet i andra länder. Det var en nyttig insikt.

Kunskapsutbyte över gränserna

Utöver den tekniska aspekten av praktiken blev de informella samtalen med tyska kollegor en viktig del av upplevelsen.

– Jag pratade mycket med mina kollegor om skillnader och likheter mellan Tyskland och Sverige, både när det gäller arbete och vardagsliv. Det är sådana samtal som gör att man verkligen sätta sig in i andras sätt att tänka och leva, säger han.

De kulturella skillnaderna blev också tydliga i små detaljer, som i hur arbetet organiserades och vilka förväntningar som fanns på arbetsplatsen.

– Det var intressant att se hur noggrannheten och strukturen i deras arbetsprocesser skiljer sig hur vi gör saker här hemma. Vi utbytte många idéer om hur man kan förbättra arbetsflödet.

Andreas tog även tillfället i akt att utforska Tyskland under sin vistelse – och han vill tipsa andra som gör praktik utomlands att göra samma sak. För hans egen del blev helgerna perfekta tillfällen att utforska närliggande städer och testa lokala restauranger.

– Om du kan, stanna några dagar extra och upptäck landet. Det är lätt att fastna i arbetet och missa allt det andra som en utlandsvistelse kan ge. Jag försökte äta middag på olika ställen varje kväll och lära mig så mycket jag kunde om den lokala kulturen, säger han.

Hittills har Andreas använt två av de tre månader som Företagsforskarskolans doktorandprogram erbjuder för praktik. Han har arbetat både på plats i Tyskland och på distans med dataanalys åt Sartorius.

– Vi planerar att använda även den tredje månaden framöver. Troligen blir det ett upplägg där jag fortsätter bistå med dataanalys på distans. Det kan också bli ett kortare besök i Tyskland, men inget långvarigt som i höstas.

En erfarenhet att rekommendera

För Andreas har praktiken varit en positiv upplevelse som gett både professionell och personlig utveckling. Han hoppas att fler tar chansen att göra praktik utomlands om möjligheten ges.

– Jag kunde bredda mina kunskaper och få nya perspektiv. Jag skulle definitivt rekommendera det till andra. Det är en upplevelse som jag kommer att bära med mig länge, säger Andreas Eriksson.

Läs mer om Andreas forskningsprojekt

Om Företagsforskarskolan och praktiken

Företagsforskarskolan vid Umeå universitet erbjuder doktorander möjligheten att kombinera akademisk forskning med praktisk erfarenhet i näringslivet eller offentlig sektor. Syftet är att stärka samarbetet mellan universitetet och externa organisationer, och att förbereda doktorander för en karriär både inom och utanför akademin.

Doktorander inom Företagsforskarskolan har möjlighet att genomföra en tre månader lång praktikperiod hos den externa organisationen. Praktiken är frivillig och räknas som en del av doktorandens institutionstjänstgöring. Under denna period får doktoranden lön och arbetar med projekt som är relevanta för deras forskningsområde.