Växande trend av polisavhopp hotar samhällsuppdraget
NYHET
En nyligen publicerad rapport pekar på de utmaningar som polisorganisationen står inför när det gäller att behålla erfaren personal i yttre tjänst. Med en ökad trend av polisavhopp kan bristen på arbetskraft påverka både polisens psykosociala arbetsmiljö och dess förmåga att fullgöra sitt samhällsuppdrag. Vid Umeå universitet har en kunskapssammanställning genomförts för att belysa dessa frågor och resultaten har nu presenterats.
Enheten för polisiärt arbete är Sverigeledande när det gäller att producera hälsorelaterad forskning i polisvetenskap.
Bild Mattias Pettersson
Vår forskningsprofil har varit Sverigeledande när det gäller att producera hälsorelaterad forskning och polisvetenskap sedan ett antal år tillbaka.
Resultaten är särskilt relevanta med tanke på den aktuella utvecklingen i Sverige, där vi ser en ökning av våldshändelser. Det är viktigt att förstå och åtgärda- och friskfaktorer i polisernas arbetsmiljö för att garantera både deras säkerhet och trygghet samt förmågan att effektivt utföra sitt samhällsuppdrag i en allt mer krävande miljö.
Risker och friskfaktorer i arbetsmiljön
Enheten för polisiärt arbete vid Umeå universitet har utförts en omfattande kunskapssammanställning av risk- och friskfaktorer i arbetsmiljön för poliser i yttre tjänst. Uppdraget om att göra en kunskapssammanställning kom från Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak.
— Vår forskningsprofil Stress och hälsa vid Enheten för polisiärt arbete har varit Sverigeledande när det gäller att producera hälsorelaterad forskning i polisvetenskap sedan ett antal år tillbaka. Mynak kände till vårt arbete och hörde av sig med en förfrågan, berättar Johanna Sundqvist, en av författarna till kunskapssammanställningen och universitetslektor vid Enheten för polisiärt arbete.
Svårt att styra och påverka
Rapporten identifierar flera kritiska faktorer som kan påverka polisernas välbefinnande och deras förmåga att utföra sina arbetsuppgifter effektivt. Bland de friskfaktorer som betonas har betydelsen av kontroll och inflytande i arbetet, goda arbetsvillkor och upplevelsen av säkerhet på arbetsplatsen. Å andra sidan pekar rapporten på riskfaktorer såsom höga arbetskrav, brist på kontroll, lågt socialt stöd i organisationen och hot och våld.
Rapporten visar tydligt att arbetsmiljön för poliser i yttre tjänst utgörs av hela samhället, vilket gör den svår att kontrollera och påverka Polismyndigheten som arbetsgivare. Rapporten visar också att polisarbete i yttre tjänst är ett extremt utsatt arbete med många oförutsägbara riskfaktorer såsom risk för hot, våld och trakasserier.
— Våra resultat betyder i praktiken att det är svårt att göra något åt vissa av de riskfaktorer som finns i yrket men samtidigt har vi satt att det finns riskfaktorer som är påverkbara, till exempel höga krav i arbetet kombinerat med brist på kontroll, lågt inflytande och lågt socialt stöd i organisationen. Rapporten visar också på ett antal friskfaktorer som blir viktiga att förstärka, såsom stöd från ledning, rättvis behandling inom organisationen och hög nivå av inflytande och kontroll i arbetet. Allt detta är organisatoriska faktorer som är påverkbara för Polismyndigheten, säger Johanna Sundqvist.