NYHET
Björn Schröders forskargrupp får sex miljoner kronor i anslag från Erling Perssons stiftelse till forskning om tarmarnas mikrobiella modulering av slem vid sjukdomen Ulcerös kolit.
Björn Schröder, professor vid Institutionen för molekylärbiologi BildMattias Pettersson
Ulcerös kolit är en kronisk inflammatorisk sjukdom i tjocktarmen som blir allt vanligare i industrialiserade länder. Eftersom den exakta orsaken till sjukdomen fortfarande är okänd, är nuvarande behandlingar i första hand inriktade på symtomlindring snarare än att erbjuda ett botemedel. Noterbart är att personer med ulcerös kolit ofta uppvisar en obalanserad tarmmikrobiota och brister i det skyddande slemlagret.
Forskningen vid Björn Schröders grupp vid Institutionen för molekylärbiologi och MIMS fokuserar fokuserar på det klibbiga slemlagret som utgör tarmens yta och skyddar mot bakterieinvasion. Där lever många miljarder mikroorganismer i mikrobiotan som normalt sett skyddar mot infektioner och inflammationer.
Projektet syftar till att i samarbete mellan olika discipliner belysa samspelet mellan denna tarmflora och defekter i slemmet som har observerats hos personer med ulcerös kolit. Forskningen sker i samarbete med forskare vid Institutionen för klinisk vetenskap samt vid Institutionen för kost- och måltidsvetenskap för att studera vilken inverkan kostfibrer har för att påverka sjukdomsförloppet. Förhoppningen är att identifiera vilka bakterier som är fördelaktiga för slemfunktionen och därmed på sikt kunna leda till utveckling av en ny generation probiotika för att förebygga och behandla ulcerös kolit.