NYHET Ett av huvudsyftena med konferensen Perspectives är att skapa en mötesplats där olika forskare inom ett tema möter representanter från olika branscher med olika infallsvinklar. En person som tog tillfället i akt att närvara är Jane Axelsson kontorschef på banken SEB. – Om vi ska lyckas i samhället är det jätteviktigt att vi har flera perspektiv, säger hon.
Under Perspectives var det många på scenen i form av huvudtalare och panelister och publiken var engagerad med frågor. Bland annat Pär Lärkeryd från Norra Skog framförde sina tankar från både scen i panelsamtal och som här i frågor från publik.
Bild Johanna FredrikssonJanina Priebe, docent och lektor i idéhistoria vid Umeå universitet, var en av huvudtalarna och hon pratade om omställning i skogsbruket.
Bild Per MelanderNicholas Kamenos, professor och föreståndare för Umeå marina forskningscentrum, var en av huvudtalarna. Han pratade om havets påverkan av klimatförändringarna.
Bild Per MelanderBild på publiken.
Bild Per MelanderPerspektiven kom från både forskning och andra håll. Bland andra var Helena Kjellsson bergmästare på Svenska geologiska undersökningar (SGU) på plats.
Bild Per MelanderJon Moen, professor vid Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå universitet deltog i Perspectives, både från scen och i publik.
Bild Per MelanderPär Weihed är professor inom geovetenskap och miljöteknik samt prorektor vid Luleå tekniska universitet. Han besökte Perspectives både som panelist och engagerad deltagare från publiken.
Bild Per MelanderJanina Priebe, docent och lektor i idéhistoria vid Umeå universitet, var en av huvudtalarna och hon pratade om omställning i skogsbruket.
Nicholas Kamenos, professor och föreståndare för Umeå marina forskningscentrum, var en av huvudtalarna. Han pratade om havets påverkan av klimatförändringarna.
Bild på publiken.
Perspektiven kom från både forskning och andra håll. Bland andra var Helena Kjellsson bergmästare på Svenska geologiska undersökningar (SGU) på plats.
Jon Moen, professor vid Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå universitet deltog i Perspectives, både från scen och i publik.
Pär Weihed är professor inom geovetenskap och miljöteknik samt prorektor vid Luleå tekniska universitet. Han besökte Perspectives både som panelist och engagerad deltagare från publiken.
Perspectives är ett arrangemang som kan beskrivas som allt mellan en konferens och mötesplats till kunskapsfylld källa och diskussionsforum. Arrangemanget den 22 november hade temat ”naturresurserna och den hållbara utvecklingen”.
Programmet var sprängfyllt – eller vad sägs om fyra huvudtalare, fem panelsamtal, sex filminslag, tid för mingel och nätverkande, samt livemusik med eftertanke. Perspektiven berörde allt från skog, hav, migration, gruvor, vindkraftverk, produktutveckling, arbetskraft, näringsliv, politik, teknik, samhällsutmaningar, konsumtion, kultur och en hel del annat.
Jane Axelsson, kontorschef på banken SEB var en av besökarna på Perspectives 2024.
BildJohanna FredrikssonMålet med Perspectives är inte bara att skapa en scen som rymmer många olika perspektiv utan även att besökarna ska komma från flera olika håll med sina perspektiv. Bland åhörarna fanns Jane Axelsson, kontorschef på banken SEB. Hon besökte Perspectives även i fjol då temat var "samhällsomvandlig i norr" och kände att hon ville komma tillbaka.
– Jag jobbar på bank och i många sammanhang pratar man om att det är kapitalet som styr, och det ligger mycket sanning i det, och vi kan då kanalisera kapitalet till rätt typ av investeringar, som handlar om grön omställning, säger hon.
Vad tar du med dig från dagen?
– Att det inte är lätt att lyckas med alla de här olika perspektiven. Men jag känner mer inspiration kring det som vi kan vara med och bidra med. Varje dag träffar vi företagare från olika typer av branscher som står inför val om investeringar för att kunna ställa om, säger hon och nämner att de nu närmast arbetar med fastigheter, transportsektorn, skog och lantbruk.
Om vi ska kunna förändra något så behövs alla delar i samhället och inte bara forskarvärlden som en egen bubbla.
Även om näringslivssektorn fanns representerad så tyckte Jane Axelsson att intresset borde vara större från det hållet när det skapas arenor där forskningen försöker nå ut.
– Om vi ska kunna förändra något så behövs alla delar i samhället och inte bara forskarvärlden som en egen bubbla, säger hon.
Elin Pudas från Uminova Innovation var en av besökarna av Perspective 2024.
BildJohanna FredrikssonEn annan besökare som representerade näringslivet var Elin Pudas från Uminova innovation, där hon arbetar med att scouta affärsidéer och företag som har potential att växa till hållbara techbolag. Även hon besökte Perspectives för andra året.
– Jag tycker att det här är ett så himla bra sätt för att få omvärldsspaning. Uminova Innovation stöttar teknikföretag som vill göra skillnad, så det är jätteviktigt för oss att vara här i dag och lyssna in och förstå olika röster kring omställning. Det är också intressant och nyttigt när olika forskningsområden, branscher och företag möts. Det behöver vi mer av, säger hon och lägger till:
– Och det är så himla proffsigt kurerat.
Michael Schneider arbetar till vardags som talesperson och sakkunnig för rovdjursfrågor på Länsstyrelsen i Västerbotten.
– Jag jobbar med liknande frågeställningar i och med att jag jobbar med vindkraft, främst havsbaserad vindkraft, och hur den påverkar migrerande arter, som fladdermöss, fiskar och fåglar, berättar han.
Michael Schneider från Länsstyrelsen var en av beökarna på Perspectives 2024.
BildJohanna FredrikssonHan kom till Perspectives med frågor som: Behöver vi verkligen så mycket vindkraft?
– Vindkraft orsakar ju också problem och om vi skruvar ned elförbrukningen då kanske vi inte behöver så många vindkraftverk. Vi måste dra ned på vår konsumtion helt enkelt, det är det som är problemet egentligen, säger han.
Han har antecknat en rad olika saker som han tar med sig från dagen.
– Det största är kanske att förstå att det är så många som faktiskt jobbar med de frågorna. Upplevelsen har varit att regeringen inte är intresserad, samhället är inte intresserat, ingenting händer och det blir sämre, sämre och sämre, ute i naturen och i miljön. Men nu ser man ju att det är jättemånga här på universitetet som forskar kring det här och det är många andra för andra delar av samhället som är engagerad som är här. Det är ju kul.
Under en av mingelpauserna stod han bredvid Michael Jalmby, hållbarhetskonsult som för dagen representerade Nätverket för hållbart byggande och förvaltande. Nätverket finns i Umeå, Örnsköldsvik och Skellefteå och är kopplat till omställning och bostadsförsörjning men generellt systemperspektivet på omställningen.
Michael Jalmby från Nätverket för hållbart byggande och förvaltande besökte Perspectives 2024.
BildJohanna FredrikssonHan tycker att det har varit givande att få de olika perspektiven.
– Det är spännande och aktuella ämnen. De kommande fem åren kommer att vara målkonfliktsår då det kommer att smälla en del, lokalt, regionalt, nationellt, säkert på global nivå också. Vi närmar oss målkonflikterna mer och mer och därför är det spännande att se vart är vi nu, vad säger forskningen, säger han.
Bland åhörarna fanns också framtidens potentiella aktörer inom temat. Studenten Ilse Olsson läser första året på masterprogrammet i ekologi.
– Jag tycker att allt tvärkunskapligt är jätteroligt, man lär sig jättemycket av att träffa folk som har andra bakgrunder och synvinklar på saker. Och så tycker jag att hållbarhet är jätteviktigt, så det var en bra kombination.
Studenten Ilse Olsson besökte Perspectives 2024. Hon läser masterutbildning inom ekologi.
BildJohanna FredrikssonVad tar du med dig från dagen?
– Ganska många roliga små faktabitar, allmän sakkunskap om olika ämnen. Jag har fått lyssna till väldigt många personer från olika fält som har mycket kunskap inom det dem håller på med.
Hon fick även med sig nya perspektiv:
– Det var roligt att höra att det finns många perspektiv som jag inte var medveten om, till exempel en del om arbetsförhållandena i skogen, säger hon.