"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2023-12-08 Uppdaterad: 2024-06-18, 15:44

Perspectives samlade en deltagarskara med stor bredd

NYHET Klimatförändringarna kräver omställning. Det är de flesta överens om. Men på vilket sätt det ska ske råder det skilda meningar. På konferensen Perspectives samlades representanter för forskning, industri, myndigheter, offentlig sektor och civilsamhället för att ta del av och ge perspektiv på samhällsomvandlingen i norra Sverige.

Sorlet är påtagligt i Rotundan på Campus Umeå när nära 150 personer uppmanas att utbyta tankar kring hur samhällsomvandlingen i norr har påverkat just dem. De så kallade bikuporna är ett återkommande element under konferensen Perspectives, som är själva finalen av Umeå universitets nya konferens- och eventserie med samma namn.

En glimt av Perspectives

Fredagen den 1 december 2023 arrangerades konferensen "Perspectives – samhällsomvandling i norr" i Rotundan på Umeå universitet. Programmet innehöll forskningspresentationer, panelsamtal, livemusik, filmer och så klart utbyten av perspektiv mellan människor.

I lokalen sitter en deltagarskara med stor bredd – det är representanter från Polismyndigheten, länsstyrelsen, skogssektorn, journalistkåren, fackförbund, akademin, miljörörelsen, politiken, regioner, näringslivet, industrin, med flera.

Den gemensamma nämnaren är intresset för samhällsomvandlingen som kommer med den industriboom som sker i norra Sverige – en utveckling som av vissa beskrivs som räddningen för planeten, av andra som förödande för samhällen, medan många står någonstans däremellan. Syftet med konferensen är att skapa en mötesplats som ger utrymme åt de många olika perspektiven.

Bredd i programmet

Även upplägget på konferensen har en stor bredd då forskningspresentationer varvas med paneldebatter, korta intervjufilmer, livemusik och så samtalen. Sorlet från bikuporna följer med ut till lunch- och kafferaster. I Brashörnan i Universum samtalar Emelie Sjöström och Karin Wikstrand, som båda representerar konsult- och ingenjörsfirman Sweco.

– Diskussionerna som pågår här på Perspectives jobbar vi med varje dag, säger Emelie Sjöström. 

Hon har reflekterat över att själva industriutvecklingen har fått styra diskussionen om samhällsomvandlingen, att det därför är viktigt att ge plats åt fler perspektiv.

– Vi har ett perspektiv, som är industrialiseringen, och den diskussionen har makten, men vi behöver alla perspektiv för att kunna granska det. Jag kom hit för att jag kände att jag ville ha fler perspektiv, säger hon. 

Hennes kollega fyller i:

– Det är också en ansvarsfråga. Vi jobbar med fysisk miljö och utformning och då gäller det också att vi är på sådana här typer av mötesplatser för att lyssna in de här samtalen, säger Karin Wikstrand. 

Vikten av att träffas och öppna upp för dialog är budskap som de tar med sig från dagen. 

– Alla har pratat om samverkan, vikten av samverkan, men också att det är så pass komplext att vi inte riktigt är där än, säger Karin Wikstrand.

En bit ifrån dem står Daniel Byström, ledamot i regionstyrelsen för Unionen Västerbotten. Fackförbundet såg detta som ett bra tillfälle att visa upp sig, prata och lyssna in.  
 
– Det är mycket som händer inom detta i Västerbotten och Norrbotten just nu, som facken vill hjälpa till med, säger Daniel Byström.

Något som fastnat särskilt hos honom är bilden av Norrland som en form av råvarubod som resten av Sverige plockar ifrån utan att ge tillbaka i samma grad, ett perspektiv som under dagen lyfts av både forskarpresentationer och i paneldebatter. 
 
– Jag har länge känt att Norrland ses som en koloni. Det känns om att fler här bekräftar det, särskilt de lokala politikerna. Man får väl hoppas att det händer något därifrån som tvingar företag att ge tillbaka när de tar ifrån regionen, säger Daniel Byström.  

Hela landets omvandling

Ett annat perspektiv på samma tema lyfter Urban Wikman, från IT-företaget Algoryx, som delvis arbetar med gruvindustrin. Han vill betona att samhällsomvandlingen som sker i norra Sverige är hela Sveriges angelägenhet och därför bör inte norra Sverige stå ensamma med riskerna. 
 
– Det var skitbra att höra hur detta påverkar små byar, och kommunerna och deras satsningar, och vikten av att hela Sverige måste vara med på detta. Det funkar inte att Skellefteå eller Gällivare ska ta hela risken. Vi måste hjälpas åt, säger han. 

Bland konferensen deltagare finns en del från näringslivet, Urban Wikman skulle gärna se mer representation från det hållet.

– Jag har varit på ett antal likande arrangemang, men här i Umeå är det första gången som vi lyckats få in företag i det hela. Från företagshåll har jag saknat det, vi har pratat mycket om samhället, men lite om människor. För mig är det så viktigt att vi gör det möjligt att ställa om, säger han. 

Vi behöver enormt mycket forskning, för det är jättemycket som vi inte vet.

Han upplever också att det är första gången som han diskuterar med människor som förstår vad samhällsomvandlingen kan innebära.  
 
– Tidigare har jag upplevt att väldigt många tjänstemän och forskare har haft lite svårt att lyfta blicken och se vad samhällsomvandlingen innebär. Vi har ett behov på 20 000 ingenjörer för att klara av omställningen och vi behöver enormt mycket forskning, för det är jättemycket som vi inte vet. Vi måste veta vart vi ska någonstans för att få en bild av hur vi tar oss dit. Det är därför sådana här typer av möten är jätteviktiga, säger han. 

Konferensen har pågått i dagarna två. Den 30 november var upplägget ett akademiskt seminarium med vetenskapliga sessioner. Medan upplägget den 1 december har ett bredare tilltal och är öppen för alla intresserade.

Stina Almkvist, strateg vid Region Norrbotten och konsulten Ella Jonsson har varit med båda dagarna. De arbetar tillsammans med projektet North Sweden green deal, som går ut på att bemöta den omställningen som pågår i norra Sverige.

– När man har praktiskt verkstad är det så viktigt att få komma och lyssna till olika perspektiv från forskare. Man får hela tiden belägg för det man har gjort bra och så känner vi att det finns saker som vi aldrig tänkt på, som vi ska ta med i arbetet. Så det har varit grymt värdefulla dagar, säger Stina Almkvist. 

En förhoppning som dem har med konferensen är att få mer kunskap men också att skapa nätverk och kontakter för sitt fortsatta arbete.  

– För att kunna få stöd i det som händer nu i omställningen, för att kunna förstå den här nya tiden, säger Ella Jonsson.