Pär Byström tar över som föreståndare för Centrum för klimateffektforskning
NYHET
Sedan februari i år håller fiskforskaren Pär Byström i rodret för ett av världens ledande centrum för forskning om klimateffekter i Arktis. – En viktig roll för oss forskare, förutom att bedriva högkvalitativ forskning, är att informera om de framtida konsekvenserna av klimatförändringarna, säger han.
Pär Byström, universitetslektor vid Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap och nytillträdd föreståndare för CIRC.
BildSara-Lena Brännström
Centrum för klimateffektforskning, CIRC, har sin huvudsakliga verksamhet vid Abisko naturvetenskapliga station, 20 mil norr om polcirkeln. Här studeras hur klimatförändringar påverkar livet på land och i vatten. Centrumet drivs av Umeå universitet och har ett 40-tal anknutna forskare.
Pär Byströms egen forskning handlar om hur klimatfaktorer, som temperatur och ljusförhållanden tillsammans med djupförhållandena i sjön och tillgång på lekbäckar, påverkar fiskpopulationer i fjällen.
– Personligen tycker jag att den ekologiska, akvatiska forskningsdelen saknas lite på CIRC. Jag skulle vilja utveckla en sådan verksamhet. De fiskarter man kan studera där uppe är extremt känsliga för klimatförändringar och dessutom viktiga för ekosystemfunktionen i dessa akvatiska miljöer. Och om man ska engagera folk i forskningsfrågor, framför allt lokalt, är det uppenbart att fiske är väldigt intressant för dem som bor där, säger han.
Var med från början
Pär Byström kommer själv från Kiruna och har varit en del av CIRC, som forskare, sedan tidiga 2000-talet när centret var alldeles nytt. När den förre föreståndaren Jan Karlsson nyligen gick vidare till att bli biträdande prefekt vid Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap fick Pär Byström axla rollen på 25 procent – ett uppdrag han ser fram emot.
I början kommer han att vara på plats i Abisko åtminstone två, tre dagar i månaden för att lära känna stationen och bygga relationer med dem som jobbar där. En stor del av uppdraget är administrativt, men det finns även utrymme att påverka centrets inriktning.
– Jag vill förvalta och samtidigt utveckla och förbättra verksamheten, och hoppas att fler forskare ser möjligheterna med CIRC och stimuleras att forska där uppe. Det är viktigt att logistiken fungerar och att infrastrukturerna är tillgängliga för att attrahera forskare, säger Pär Byström.
Klimateffekterna i Arktis är tydligare än på många andra ställen på jorden, vilket gör den unika forskningen vid CIRC globalt värdefull.
Vad har CIRC för roll i den globala klimatforskningen?
– Mycket av klimatforskningen idag är kopplad till estimeringen av koldioxid- och metanutsläpp från olika typer av ekosystem och det är något som de som jobbar vid CIRC är bra på. De bidrar med kunskap om hur olika ekosystem bidrar till klimatpåverkan nu och i framtiden.
Forskningen vid CIRC är också avgörande för att förstå hur livsmiljöerna i norra Sverige förändras.
– Våra resultat kommer att bli allt viktigare för kommuner i nordliga system om de ska kunna växa på ett hållbart sätt. När man växer påverkar det miljön runtomkring och lägger på ytterligare en stressfaktor utöver klimatförändringarna, säger Pär Byström.
Effekten av kortare vintrar
Ett relativt nytt forskningsområde på CIRC är vad som händer med växterna på vintern, under snötäcket. Förändringarna i vinterförhållanden är ett område som Pär Byström gärna skulle vilja utöka och komplettera med studier i vattenmiljöer. Framför allt hur processerna där påverkas av kortare vintrar och längre somrar.
– Abisko är en fantastisk plats att studera det eftersom det finns en stor variation i snötäcket inom ett begränsat geografiskt område. Sedan är det så att vi kan försöka stimulera vissa inriktningar, men i slutändan är det de enskilda forskarna och de externa anslag de får som i mångt och mycket avgör vilken arktisk forskning som bedrivs och stöds av CIRC:s resurser, säger Pär Byström.