Ovanligt mycket norrsken just nu – rymdfysikern förklarar varför
NYHET
Vi är inne i ett norrskensmaximum i norra Sverige. Men vad är norrsken, när är det bäst chans att se dem och kan man verkligen höra norrsken? Patrik Norqvist, doktor i rymdfysik vid Umeå universitet, förklarar.
– Just nu finns ovanligt bra möjlighet att se norrsken, särskilt när det är mörkt och klart på kvällarna, säger han.
Ett naturens fyrverkeri med sprakande färger som dansar över himlen. Stort som litet - att se norrsken är en mäktig upplevelse, och något som många vallfärdar till norra Europa för att få se. Själva ljusskenet på himlen består av små partiklar, främst elektroner, som slungas från solen och i hög hastighet krockar med atomer i jordens översta atmosfär.
– Själva fenomenet kan jämföras med vad som händer i ett lysrör eller en neonskylt. När de olika skalen runt atomerna träffas av dessa elektroner skickas ljus ut, berättar Patrik Norqvist, doktor i rymdfysik liksom universitetslektor i fysik vid Umeå universitet.
Norrsken över Loberget, Botsmark. Men det behöver varken vara snö på backen eller kallt för att kunna se norrsken.
BildFredrik Larsson / Visit Umeå
Färgen på norrskenet beror på vilken sorts atom som träffas av dessa elektroner. Vissa atomer, som syre, kan skicka ut mer än en färg. Den gröna färgen kommer ofta från syre, medan kväveatomer brukar stråla ut i lila eller rosa.
En sådan hög acceleration av elektroner som ger upphov till norrsken (eller polarsken som det också heter), sker bara runt jordens två magnetiska poler på södra och norra halvklotet. Norra Sverige ligger inom den så kallade norrskensovalen på norra halvklotet, med goda förutsättningar för att se norrsken.
– Om det blir riktigt hög hastighet på elektronerna, då kan ovalen tryckas ner även till södra Sverige eller i extrema fall nere i Europa. Men det ska vara riktigt jäkla bra tryck för att det ska komma söder om Sverige. Så Stockholm får mindre norrsken än Umeå, och Umeå får mindre än Kiruna. När de väl får norrsken i södra Sverige kan det däremot vara jättehäftigt, för då handlar det om ett rejält norrsken, säger Patrik Norqvist.
Det är helt optimalt att se norrsken just nu
Bästa tiden att se norrsken 2024
Patrik Norqvist, doktor i rymdfysik och lektor i fysik vid Umeå universitet.
BildMattias Pettersson
Hösten 2024 är det ovanligt mycket norrsken, på grund av att solen är inne i en särskilt kaotisk fas som infaller vart elfte år. Då byter solens magnetfält riktning, vilket enkelt förklarat orsakar en del stök och bök med fler solfläckar och oroliga magnetfält. Det får till följd att fler solstormar uppstår, vilket kan påverka vardagen på jorden genom exempelvis elavbrott, störningar i flygtrafiken eller just norrsken.
– Detta kommer och går med en periodicitet som man har följt i hundratals år, och verkar väldigt stabil om just elva år. Det är på ett maximum nu vilket ger ovanligt häftiga norrsken. Det är helt optimalt att se dem just nu, säger Patrik Norqvist, och tillägger:
– Det sägs att det är den bästa chansen att få se norrsken på 23 år.
Så ökar du chansen att få se norrsken
För att få syn på norrsken behöver det vara mörkt, klart och så få ljusföroreningar som möjligt. Det är därför klokt att bege sig utanför stadskärnan.
Är det en myt att det måste vara kallt?
– På ett sätt. Det viktiga är att det är klart, men kallt väder hänger ofta ihop med klart väder. Temperaturen spelar dock mindre roll, det som händer där uppe har ingen känsla för om vi har tjugo minusgrader eller tjugo plusgrader. Det ska vara mörkt och stjärnklart, vilket det förstås oftare är på vintern, säger Patrik Norqvist.
I dag finns appar och hemsidor som förutspår norrsken, genom att kombinera uträkningar kring solens aktiviteter i kombination med risken för molnighet. Dessa har absolut en tillförlitlighet, på samma sätt som väderappar gör sitt bästa för att gissa vädret, menar Patrik.
En lustig företeelse är att kameror tenderar att fånga norrsken bättre än det mänskliga ögat uppfattar dem.
– Det är märkligt att norrsken ofta blir bättre på bild än i verkligheten. Så det är ett tips: ta med kameran eller mobilen och fota, även om det inte ser så häftigt ut för ögat.
Norrsken vid Nydalasjön i Umeå.
BildFredrik Larsson
Inga bevis på att norrsken hörs
Kan man då höra norrsken? Troligen inte, menar Patrik Norqvist.
– Det finns väldigt många som säger sig ha hört norrsken, även rymdfysiker och personer som jag känner väl och har högt förtroende för. Men så vitt jag vet finns det inga bevis för det, och ingen har lyckats spela in detta ljud vilket också är en ganska stark indikation på att det inte finns.
Norrskenet är alldeles för långt bort och det skulle ta flera minuter för ljudet att färdas till oss på jordens yta, och luften är dessutom för tunn för att kunna transportera ljudvågor hit, säger Patrik Norqvist. Däremot finns det andra möjliga förklaringar.
– Kanske att hjärnan skulle göra ett ljud? Det finns också en idé om att norrskenet skulle skapa elektromagnetiska vågor som orsakar ett knastrande ljud i håret eller håret i öronen på något vis, en slags radiovågor eller artificiellt ljud. Men att det skulle vara ett vanligt ljud från själva norrskenet kan man direkt utesluta, säger han.