"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2024-11-18 Uppdaterad: 2024-11-19, 13:44

Oacceptabelt att studenters konstverk vandaliseras

NYHET Flera konstverk som skapats av studenter vid Konsthögskolan och som ingår i den pågående utställningen Höstljus i Umeå har vandaliserats. – Jag tror på ett öppet samhälle med både akademisk och konstnärlig frihet och hoppas att studenterna vid Konsthögskolan kommer fortsätta att ställa ut konstverk som en del i sin utbildning, säger Christer Nordlund, dekan vid Humanistiska fakulteten vid Umeå universitet.

Text: Per Melander

Det är fjorton studenter från Konsthögskolan i Umeå som har bidragit med konstverk till årets Höstljus-arrangemang. Sex av de konstverken har vandaliserats och skolan har tillsammans med studenterna polisanmält skadegörelsen.

De skadade verken står i Årstidernas trädgård. Inget annat konstverk i parken verkar ha utsatts för åverkan under de här dagarna, så skadegörelsen tycks vara riktad mot konstverken med ursprung på Konsthögskolan.

Per Nilsson, prefekt på Konsthögskolan, säger att han under sina över 20 år på Konsthögskolan inte varit med om något liknande, förutom i våras då ett examensverk av en kandidatstudent brändes ner utanför skolan.

– Jag vill ge en eloge till henne med tanke på att hon byggde upp sitt verk igen och hann innan examinationen, säger Per Nilsson och fortsätter:

– Att det nu åter sker vandalism och stöld av konsthögskolestudenters verk, bara månader senare, är ytterst allvarligt. För mig är det ett hot mot demokrati, och då främst konstens roll i samhället, mot yttrande- och uttrycksfrihet. Det gäller inte bara verken i sig, utan dessa handlingar ser jag som försök att tysta framtida konstnärer.

– De studenter som drabbats går kandidatutbildningen årskurs 2 och har en lång väg kvar till masterexamen, om de väljer att ta sig dit. Det vore också sorgligt om Konsthögskolan inte kan vara med i samarbeten som Höstljus och ställa ut offentligt.

”… fri akademi, fria domstolar, fri press och fri konst är alla grundpelare i upprätthållandet av det öppna och demokratiska samhället samt värnandet av mänskliga rättigheter”. (Ur rektor Hans Adolfsson tal vid Årshögtiden 2023).

Per Nilsson betonar att som prefekt vill han naturligtvis att samarbeten som dessa ska fortsätta, men att till syvende och sist är det naturligtvis upp till studenterna.

– Att den konstnärliga friheten attackeras på det här sättet kan inte underskattas.

Christer Nordlund, dekan vid Humanistiska fakulteten, säger att det som hänt med sabotage och stölder är mycket allvarligt och helt oacceptabelt.

– Ingen av våra studenter ska behöva få sina arbeten förstörda. Att detta inträffar i en kulturstad som Umeå är anmärkningsvärt och saken är naturligtvis polisanmäld, säger Christer Nordlund.

Per Nilsson berättar att man självklart har samlat den aktuella klassen för samtal om det inträffade. Att deras kursansvariga lärare, Malin Arnell, har träffat dem flera gånger. Det har behövts då flera verk utsatts mer än en gång.

– Studenterna har på ett beundransvärt sätt restaurerat de verk som utsatts, men flera har till slut valt att plocka in dem till skolan. Självklart har polisanmälningar gjorts, men det har inte resulterat i något, och vad skulle polisen kunnat göra. Flera av oss har också uttalat oss i pressen vid ett flertal tillfällen, säger Per Nilsson.

På frågan om det finns något som kan göras för att förhindra att det upprepas, säger Christer Nordlund:

– Jag tror på ett öppet samhälle med både akademisk och konstnärlig frihet och hoppas att studenterna vid Konsthögskolan kommer fortsätta att ställa ut konstverk som en del i sin utbildning.

Per Nilsson håller med och fyller i:

– Enligt min mening bör det inträffade leda till en ökad debatt om demokrati, yttrande- och uttrycksfrihet, om konstens frihet och roll i samhället. Jag vill här trycka på att verken det handlar om inte på något är provokativa, förutom, tydligen, att de ställts ut.

– Det behövs också en samverkan med universitetets upphandlade vaktbolag. Det är sorgligt att det sistnämnda behövs men vad göra? Vad gäller en debatt om konstens roll i samhället, om demokrati och yttrandefrihet, så är det något jag skulle välkomna oberoende situation.

– Och om en sådan debatt blir resultatet av det inträffade så har dessa händelser trots allt fört något viktigt med sig.