"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2025-03-25 Uppdaterad: 2025-03-26, 08:55

Nytt samarbete mellan lärosäten ska stärka lärarutbildningar i norra Sverige

NYHET Ett bredare utbud av ämnen för studenter, bättre lärmiljöer och ett gemensamt ansvar för kompetensförsörjning av lärare och förskollärare i norra Sverige. Det är några av de fördelar som ett nytt samarbete mellan fem lärosäten i norr väntas medföra.

För att säkerställa kompetensförsörjningen av behöriga lärare och förskollärare i skolor och förskolor i norra Sverige, och skapa bättre förutsättningar för attraktiva lärarutbildningar av hög kvalitet, har de fem lärosätena Umeå universitet, Luleå tekniska universitet, Mittuniversitetet, Högskolan i Gävle och Högskolan Dalarna ingått en avsiktsförklaring om att samarbeta kring lärar- och förskollärarutbildning.

– Att samverka är avgörande för att långsiktigt kunna erbjuda utbildningar av hög kvalitet och nyttja de deltagande lärosätenas samlade kompetens och utbildningsutbud. Det är också en förutsättning för att vi ska kunna ha kvar lärarutbildning inom vissa ämnen eller utbildningar där storleken på studentgrupper är kritiskt små. Genom samplanering och samarbete kan vi skapa utbildningar som är attraktiva för studenter och viktiga för samhällets kompetensförsörjning, säger Cathrine Norberg, vicerektor för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Umeå universitet.

Större utbud av ämnen för studenter

Lärosätena i norr har liksom många andra lärosäten i landet svårt att fylla sina utbildningsplatser. I avsiktsförklaringen som ligger till grund för samarbetet mellan lärosätena framgår att man vill kunna erbjuda ett större utbud av ämnen för studenter och ha en gemensam programplanering som möjliggör studentrörlighet mellan lärosätena för förskollärarprogram, grundlärarprogram och ämneslärarprogram. Lärosätena ska också kunna samnyttja personalresurser. En viktig utgångspunkt i samarbetet kring utbildningarna är att de ska ha en nära forskningsanknytning.

–   Att säkerställa en nära forskningsanknytning är en central del i vårt samarbete där vi kan dra nytta av vår framstående forskning inom såväl utbildningsvetenskap som de ämnen som ingår i utbildningarna för att möta de utmaningar vi står inför, säger Cathrine Norberg.

En av utmaningarna är att det saknas behöriga lärare och förskollärare. Enligt Skolverkets senaste nationella lärarprognos beräknas det finnas en brist på omkring 10 600 behöriga lärare och förskollärare i Sverige år 2038. Prognosen visar dock att bristen varierar stort mellan olika lärarkategorier, störst väntas bristen bli på förskollärare medan det kan bli ett överskott inom vissa andra lärarkategorier.

Fokus på ökad samverkan

I början av december förra året kom ett betänkande av den statliga utredningen om att utveckla lärar- och förskollärarutbildningarna, där flera förslag till förändringar presenterades. Några av de föreslagna förändringarna är högre kunskapskrav, färre examensmål och mindre fokus på teoretiska kunskaper. Ett stort fokus är ökad samverkan, något som lärosätena redan sedan tidigare identifierat som viktigt.

En styrgrupp med representanter från varje lärosäte ska nu bildas för att leda samarbetet och en arbetsgrupp per program med representanter från varje lärosäte ska utses för att föreslå en gemensam programplanering. Avsiktsförklaringen kommer att gälla tills vidare.

 

För mer information kontakta gärna

Cathrine Norberg
Professor, övrig/annan befattning
E-post
E-post
Telefon
090-786 67 43