"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2024-10-04 Uppdaterad: 2024-10-09, 15:06

Nytt projekt stärker föräldrar till för tidigt födda barn

NYHET Varje år föds över 1000 barn i Sverige före vecka 32. Tack vare snabba framsteg i neonatalvården är chanserna att överleva goda, men barnen riskerar att drabbas av komplikationer som påverkar bland annat hjärnans utveckling. Föräldrarnas interaktion med barnet är en viktig faktor för att minska risken för komplikationer, och i ett nytt projekt vill en forskargrupp på Umeå universitet utveckla ett internetbaserat program för att stötta föräldrar till för tidigt födda barn.

Forskning har visat att just föräldrarnas förmåga att uppmärksamma barnets signaler och stödja barnet utifrån dess utvecklingsfas har en stor effekt på utvecklingen hos för tidigt födda barn. Därmed finns också en möjlighet att göra interventioner för att stärka föräldrarna, vilket kan minska riskerna med att födas för tidigt. Forskarna i INSPIRE-studien vid Umeå universitet har utvecklat ett helt nytt, internetbaserat program för att stötta föräldrar till för tidigt födda barn genom att stärka gynnsamma beteenden hos föräldrarna.

– Det är en sådan fantastiskt kul studie det här, säger Magnus Domellöf som är professor i pediatrik vid Umeå universitet.

– Vi har genomfört en pilotstudie för att testa genomförbarheten och där har vi fått så mycket positivt gensvar från deltagande familjer, personal och forskare. Nu ska vi påbörja en ambitiös randomiserad klinisk prövning för att utvärdera effekten vetenskapligt, vilket är ett stort steg.

Digitala interventioner extra intressant i norra Sverige

I norra Sverige, där avstånden till specialiserad vård kan vara långa, är det extra intressant att ta fram just internetbaserade interventioner. Programmet består av 18 sessioner som genomförs fram till att barnet är 24 månader gammalt i korrigerad ålder. Föräldrarna filmar när de interagerar med barnet i olika sammanhang, till exempel matar, leker och byter blöja, och skickar sedan filmen till forskargruppen. Därefter får föräldrarna ett samtal med vårdpersonal via videolänk där man diskuterar hur föräldrarna kan justera sina beteenden eller hemmiljön för att bättre möta barnets behov. Malin Bergman Papworth, logoped och doktorand i projektet, hoppas att programmet ska kunna erbjudas inom den vanliga kliniska verksamheten om det visar sig vara effektivt.

– Efter att ha arbetat med pilotstudien i 18 månader ser jag att föräldrar till för tidigt födda barn kan uppleva interventionen som ett fint stöd under den första tiden efter utskrivning från sjukvården, berättar hon.

– Att vi nu får undersöka effekten vetenskapligt kan innebära att vi om några år kanske kan erbjuda liknande insatser i stor skala, och på så sätt hjälpa fler för tidigt födda barn och deras föräldrar.

Projektet har beviljats 4,9 miljoner kronor i anslag från FORTE och pågår mellan 2023–2033. Utöver sjuksköterskor och läkare genomförs projektet i samarbete med fysioterapeuter, logopeder, psykologer och barnpsykologer.

Kontakt

Malin Bergman Papworth
Adjungerad universitetsadjunkt
E-post
E-post
Magnus Domellöf
Professor, överläkare
E-post
E-post
Telefon
090-785 21 28