"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2025-04-09

Norra Sverige i förändring – nytt program formar framtidens plats- och näringslivsutvecklare

NYHET Norra Sverige står inför en historisk samhällsomvandling. Nya industrier etableras, städer förändras och arbetsmarknaden genomgår en grön omställning. Men för att möjliggöra denna utveckling krävs experter med förmågan att förstå och forma platser där människor och företag kan växa.

Text: Simon Oja

Vi ser en ökad efterfrågan på kompetens inom samhällsplanering och näringslivsutveckling, och det här programmet möter just det behovet.

Den senaste tidens industriella utmaningar, som Northvolts konkurs, visar att den gröna omställningen inte är en rak väg. Samtidigt ökar behovet av kompetens inom plats- och näringslivsutveckling för att hantera förändringar och stärka regionens långsiktiga tillväxt. Därför lanserar Umeå universitet nu Kandidatprogrammet i plats- och näringslivsutveckling – en unik utbildning som rustar studenter med verktygen för att leda framtidens regionala utveckling.

En utbildning i skärningspunkten mellan geografi och ekonomi

Det treåriga programmet kombinerar samhällsgeografi, ekonomi och planering för att ge studenterna en bred men samtidigt yrkesförberedande kompetens. Programansvariga Emelie Hane-Weijman lyfter fram den flexibla strukturen och arbetslivsanknytningen:

– Vi har utformat programmet i nära samarbete med både offentlig sektor och näringsliv. Genom valbara kurser, praktik och utlandsstudier kan studenterna skräddarsy sin utbildning utifrån sina intressen och karriärmål. Det här är en utbildning som ger både analytisk förståelse och praktiska färdigheter.

Kopplingen till den gröna omställningen

Den industriella och samhälleliga omvandlingen i norra Sverige ställer krav på nya sätt att planera och utveckla platser. Rikard Eriksson, biträdande prefekt vid Institutionen för geografi och ledare för forskningsprojektet ”Det nya framtidslandet?”, betonar att kompetensen som utbildningen erbjuder är avgörande:

- Den gröna samhällsomvandlingen innebär stora möjligheter, men också utmaningar. För att navigera genom dessa förändringar krävs personer med kunskap om hur platser utvecklas i samspel med näringslivet – och det är precis den kompetensen vi utbildar för.

Vi har utformat programmet i nära samarbete med både offentlig sektor och näringsliv.

Förbereder för en bred arbetsmarknad

Utexaminerade studenter kommer att vara attraktiva för en rad olika yrkesroller inom både offentlig och privat sektor. Emma Lundholm, prefekt vid Institutionen för geografi, ser programmet som en strategisk satsning:

– Genom att utbilda framtidens plats- och näringslivsutvecklare stärker vi inte bara Umeå universitet, utan bidrar också till en hållbar regional utveckling. Vi ser en ökad efterfrågan på kompetens inom samhällsplanering och näringslivsutveckling, och det här programmet möter just det behovet.

Ett program för den som vill göra skillnad

För den som vill arbeta med att utveckla hållbara samhällen och konkurrenskraftiga näringslivsmiljöer är det här programmet ett unikt tillfälle att kombinera akademisk kunskap med praktisk erfarenhet. Med starka kopplingar till arbetslivet och en tvärvetenskaplig ansats rustas studenterna för att bidra till framtidens samhällsomvandling.

Ansökan är nu öppen!

Bli en del av framtidens samhällsutvecklare. Läs mer om programmet och ansök senast 15 april

Faktaruta: Därför ska du välja programmet

Unik kombination av plats- och näringslivsutveckling
– en tvärvetenskaplig utbildning som ger bred kompetens.

Stark koppling till arbetslivet
– praktik, studiebesök och samverkan med näringsliv och offentlig sektor.

Flexibilitet och valmöjligheter
– möjlighet till specialisering genom valbara kurser och utlandsstudier.

Hög arbetsmarknadsrelevans
– efterfrågad kompetens inom hållbar samhällsplanering och näringslivsutveckling.

Förbereder för den gröna omställningen
– utbildning anpassad till pågående samhällsförändringar i norra Sverige.

Kontakt

Emelie Hane-Weijman
Universitetslektor
E-post
E-post
Telefon
090-786 80 07