"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2022-06-01

Nytt ljusforskarnätverk hade konferens på Jönköping University

NYHET Den 12 maj deltog studenter, forskare och företag i ljuskonferensen “Light Awareness- Measurement and Application” på Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University (JU).

Text: Heléne Andersson

- Det var en jättebra konferens, jag är helt överväldigad, säger Johannes Lindén, ljusforskare på Lunds universitet och en av föreläsarna under konferensen.

Det kom cirka 85 deltagare till konferensen, som anordnades av det nystartade ljusforskarnätverket Light Collaboration Network (LCN) och avdelningen för byggnadsteknik och belysningsvetenskap på JTH. Syftet med konferensen var dels att informera om ny forskning om hur ljus påverkar folks välmående, dels sammanföra ljusdesignstudenter från olika lärosäten.

Ljusflimmer och färgtemperaturer
Omkring 35 ljusdesignstudenter från JTH (grund) och KTH i Stockholm (master) fanns med på konferensen tillsammans med forskare och lärare från JTH, KTH, Lunds universitet och Umeå universitet. Där deltog även representanter från Fagerhults belysning och Hide-a-lite. De bjöds bland annat på föreläsningar och experiment om ljusflimmer, bländning, olika färgtemperaturer och mätning av ljus.

- Spännande att få lära sig mer om ny forskning om ljusdesign. Ljus finns överallt och påverkar så mycket mer än man tror, så det är superviktigt, säger Henrik Lindberg från ljusdesignprogrammet på JTH.

Elsa Frisén som läser masterutbildningen i ljusdesign på KTH, tyckte det var väldigt lärorikt att vara med på konferensen.

- Det är värdefullt för oss att få träffa alla kunniga forskare och kul att utbyta tankar och idéer med ljusdesignstudenterna på JTH.

Får känslan av att vara hos tandläkaren

I ett av ljusdesignlabben på JTH visades olika typer av belysning med så kallade 60x60-plattor.

- Det finns bra exempel på 60x60-plattor, men många inom offentliga miljöer jagar det lägsta priset och då blir kvaliteten därefter. Starka lysande ytor mot mörka ytor är jobbigt för ögat och kan leda till spänningshuvudvärk, trötthet och nedsatt arbetskapacitet. Man får känslan av att vara hos tandläkaren och det vill man ju inte. I stället ska man ha mildare ljus som även kan riktas uppåt, säger Johan Röklander, laboratorietekniker på ljusdesignprogrammet.

En jätteutmaning
Johannes Lindén, koordinator för Light Collaboration Network, menar att det har stor betydelse för alla inblandade att mötas och nätverka på det här sättet.

- Det leder till interaktioner, synergieffekter och samarbeten samt inspiration för studenterna att lära sig mer, för ljus är ett komplext och multidisciplinärt ämne, säger han.

Bra ljus märks inte alltid, menar Johannes Lindén.

- När man går in i en lokal och känner hur skönt det är där men inte vet varför, då kan det bero på bra belysning. Det är en jätteutmaning att lyckas med i vardagen, att ljuset har effekt, men inte sticker ut, säger han.
 

Fakta

Light Collaboration Network är ett nätverk öppet för alla som har ett intresse av ljus. Närverket har en styrelse bestående av sammanlagt fem forskare från Jönköping University, KTH, Lunds universitet och Umeå universitet. Umeå Universitet representeras i nätverket av Katharina Wulff, forskare och universitetslektor.

Läs mer om Light Collaboration Network här

Kontakt

Katharina Wulff
Universitetslektor, övrig/annan befattning
E-post
E-post