Nya medel till forskarskolor och behandlingsforskning
NYHET
Den 1 december meddelade Vetenskapsrådet att de beviljat finansiering till forskarskolor och forskningsprojekt. Umeå universitet är huvud- och medsökande till projekt som totalt beviljats mer än 87 miljoner kr.
Text: Elin Andersson
Beviljade bidrag Forskarskolor inom medicin och hälsa, 2022
Anna Myleus, Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, får 14 830 000 kr för arbetet med Nationella forskarskolan i allmänmedicin och primärvård.
Xiaolei Hu, Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering, får 20 000 000 kr för projektet Rehabkompassen® - ett nyskapande digitalt uppföljningsverktyg för att möjliggöra mer skräddarsydd rehabilitering inom strokevård - En pragmatisk randomiserad kontrollerad multicenterstudie
Finansiering som medsökande
Elisabeth Stoltz Sjöström, Institutionen för kost- och måltidsvetenskap, är medsökande i två ansökningar som har fått finansiering. Dels projektet Probiotikatillskott till extremt förtidigt födda barn i Skandinavien: En dubbelblindad randomiserad kontroll multicenterstudie för att minska risken för nekrotiserande enterokolit och dödlighet (huvudsökande Alexander Rakow, Karolinska Institutet) som fick 15 913 832 kr i utlysningen för Klinisk behandlingsforskning. Dels forskarskolan InSyNC – att integrera ett hållbarhetsperspektiv i nutritionsvården (huvudsökande Elin Lövestam, Uppsala universitet) som fick 37 000 500 kr i utlysningen Forskarskolor för lärare inom hälso- och sjukvårdsutbildningar. Sandra Einarsson, Institutionen för kost- och måltidsvetenskap, har även arbetat med den ansökningen.
Humlab är medsökande till forskarskolan Data, kultur och samhälle: Kritiska perspektiv. En nationell forskarskola i digital humaniora (huvudsökande Anna Foka, Uppsala universitet) som fick 7 831 000 kr in utlysningen Forskarskolor inom humaniora och samhällsvetenskap.
I samma utlysning är Digsum medsökande till forskarskolan Swedish Interdisciplinary School in Computational Social Science (SISCSS) som beviljades 7 874 925 kr. Huvudsökande är Jacob Habinek, Linköpings universitet.
Kontaktinformation
Anna MyleusBiträdande universitetslektor, ST-läkare