Utvärdering av ny teknik för undervattensundersökningar
NYHET
Heidi Burdett, forskare vid Umeå Universitet, har i en ny studie jämfört kvaliteten på undersökningar av undervattensmiljöer, där man använt dykare respektive fjärrstyrda farkoster (ROV). Studien leder till viktiga insikter som kan användas vid utveckling av framtidens havsmiljöövervakning.
Ett rev av korallalg (vanligen kallade maerlbäddar) från Skottlands västkust. Denna enormt viktiga livsmiljö är svår att övervaka på grund av dess fysiska komplexitet.
BildNick Kamenos
Under de senaste decennierna har klimatförändringar och mänskliga aktiviteter påverkat havens ekosystem negativt och försämrat vattenkvaliteten. Regelbunden övervakning gör det möjligt för oss att spåra förändringar över tid och bedöma hur framgångsrika åtgärder är, till exempel minskade utsläpp av föroreningar eller återställande av livsmiljöer.
Kustnära livsmiljöer, som rev av korallalger, korallrev och tångskogar, är några av de viktigaste ekosystemen i våra hav, men deras framtid är osäker. Övervakningsprogrammen syftar visserligen till att informera oss om hur dessa ekosystem mår, men de traditionella övervakningsmetoderna ger begränsat med information. Fotogrammetri är en teknik som blir alltmer vanlig, där massor av bilder av havsbotten "sys" ihop för att skapa en 3D-modell av miljön. Den har potential att både förändra miljöövervakningen och ge oss unika insikter om havsbottnarnas tillstånd.
Heidi Burdett, universitetslektor vid Umeå universitet
BildHeidi Burdett
I den nya studien har Heidi Burdett, universitetslektor vid Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap samt Umeå marina forskningscentrum vid Umeå universitet, samarbetat med Tritonia Scientific Ltd (ett undervattensundersökningsföretag baserat i Skottland) för att jämföra kvaliteten på fotogrammetri-data som samlats in vid bottenundersökningar, dels med hjälp av dykare och dels med hjälp av fjärrstyrda farkoster (ROV).
Studien visar att båda insamlingsmetoderna fungerar bra för att skapa 3D-modeller, men att de specifika prioriteringarna vid enskilda undersökningar styr valet. Till exempel ger fotogrammetri-data från dykning färre modelleringsfel, men undersökningsområdet begränsas av den tid som dykare kan tillbringa under vattnet. I kontrast kan ROV-insamlingar, även om de är förknippade med aningen fler modelleringsfel, täcka stora ytor på kort tid.
– Vi undersökte 11 285 kvadratmeter på bara 400 minuters ROV-körning. Uppskattningsvis skulle det ha tagit 28 arbetsdagar att täcka ett lika stort område med hjälp av dykare, säger Heidi Burdett.
Till dess att ROV-kamerasystem av högre kvalitet blir mer allmänt tillgängliga rekommenderar forskarna att man använder en “hybridmetod”, där ROV:er används för att täcka ett maximalt undersökningsområde, kompletterat med ett färre antal dykarundersökningar, men med högre kvalitet, på särskilt intressanta platser.