Ny teknik beskriver blodflödesmönster hos strokepatienter
NYHET
Sjukdomar i små blodkärl i hjärnan uppskattas orsaka ungefär 45% av all demens och mellan 20–40% av alla strokefall. I sin avhandling visar Johan Birnefeld bland annat att en ny magnetkamerateknik kan ge ytterligare information vid prognoser och inför ingrepp för patienter med sådana sjukdomar.
Med dagens teknik för att avbilda blodkärl i hjärnan kan man inte mäta blodflödet i hjärnan, och kopplingen mellan blodtryck och blodflöde är inte väl beskriven. I sin avhandling har Johan Birnefeld använt en ny magnetkamerateknik, 4D flow MRI, för att beskriva blodflödesmönster hos patienter med en viss typ av stroke och för att beskriva hur hjärnans blodflöde påverkas vid blodtrycksförändringar som orsakas av läkemedel.
Avhandlingen visar att 4D flow MRI både kan upptäcka blodflödesrubbningar och skilja mellan blodflödesrubbningar och normalt flöde hos patienter med strukturella kärlförändringar. Jämfört med traditionell strukturell kärlavbildning kan denna ytterligare information potentiellt användas för att göra prognoser och bestämma om en patient är aktuell för olika ingrepp.
Avhandlingen visar också att man inte kan förlita sig på blodtrycket som enda markör på blodflödet i hjärnan. I en av studierna mätte man hjärnans blodflöde hos friska patienter när man både höjt och sänkt blodtrycket med hjälp av läkemedel. Resultaten visar att blodflödet inte ökar när blodtrycket ökar – att höja blodtrycket med noradrenalin sänker istället blodflödet i hjärnan.
Resultaten i avhandlingen pekar också på att det är osannolikt att pulsationer i hjärnans artärer skulle vara huvudorsaken till sjukdom i hjärnans små blodkärl. Pulsationerna är kopplade till vissa mått på sådana sjukdomar men inte alla, och även om det inte kan uteslutas att de spelar en roll i sjukdomsutvecklingen är det alltså inte troligt att de är den huvudsakliga orsaken till att sjukdomarna uppstår.