"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2024-08-16

Ny chans att plugga utomlands vårterminen 2025

NYHET Nu finns det en ny chans att söka utbytesstudier för vårterminen 2025 till länder i Asien, Nordamerika, Norden och övriga Europa via de universitetsövergripande avtalen. Dessa utbytesplatser kan alla studenter vid Umeå universitet söka, senast 5 september!

Lär känna ett land, dess kultur och få vänner för livet. Utmana dig själv och få ovärderliga kunskaper och erfarenheter. International Office utlyser utbytesplatser i både Europa och Asien och Nordamerika. Vill du åka till ett land inom Europa finns det platser kvar i Nordmakedonien, Schweiz, Spanien, Tyskland, Tjeckien och alla nordiska länder. Vill du utanför Europa kan du söka till universitet i Hong Kong, Japan, Kanada, Kina, Macau, Mexico, Sydkorea eller Taiwan. Sök senast 5 september!

– Att åka på utbytesstudier ger dig inte bara upplevelser i en ny kultur, utan är också ett sätt att vässa ditt cv. Genom utbytesstudier kan du både bredda och fördjupa din utbildning och är en merit för framtida karriär, säger Ida Bergmark, internationell koordinator på International Office.

Många studenter vid Umeå universitet tar chansen att åka på utbyte. En av dessa är Fay Gkivizini som pluggade en termin vid City University of Hong Kong.

– Mitt utbyte var en av de bästa terminerna i mitt liv! Jag lärde mig så mycket. Utöver studierna lärde jag mig om asiatisk historia och kultur, hur man överlever en tyfon och hur det är att leva med en annan livsstil jämfört med det lugna Umeå. Jag insåg också att jag saknade en del saker från Sverige, och började uppskatta dem mer. Jag skulle göra om det tusen gånger om jag kunde!, säger Fay. Jag insåg också under utbytet hur lätt det var att anpassa sig i den nya miljön, något som stressade mig innan jag lämnade Europa.

En annan student som tog chansen att åka på utbyte är Emelie Fahlman som pluggade vid Chung-Ang University i Sydkorea. Emelie menar att man växer så otroligt mycket som människa av en utbytestermin.

– Jag har insett vad jag har för livsvärderingar, vilken typ av människa jag vill vara och vilka typer av människor jag vill omringa mig med. För mig krävdes det att lämna Sverige och få träffa människor med andra bakgrunder och livssyner för att få nya synvinklar och utveckla min egna livssyn.

Jag tycker verkligen du ska ta chansen att söka utbyte, säger Ida Bergmark på International Office. Du kommer inte att ångra dig!

Utbytesstudier utanför Europa

För våren 2025 kan du söka utbytesstudier till följande länder/regioner:

  • Hong Kong och Macau (City University of Hong Kong, City University of Hong Kong (College of Liberal Arts and Social Sciences och Macau University of Science and Technology)
  • Japan (Sophia University och Hokkaido University)
  • Kanada (University of Saskatchewan)
  • Kina (Fudan University)
  • Mexico (University of Guanajuato)
  • Sydkorea (Hankuk University of Foreign Studies och Hanyang University ERICA Campus)
  • Taiwan (National Taiwan University)

Utbytesstudier inom Europa

För våren 2025 kan du söka utbytesstudier till följande länder/regioner inom Europa:

  • Danmark
  • Finland
  • Färöarna
  • Grönland
  • Island
  • Nordmakedonien
  • Norge
  • Spanien
  • Tjeckien
  • Tyskland

Platserna i Norden finns framför allt inom utbytesprogrammet Nordlys, plus ett universitetsövergripande i Finland (University of Lapland).

De platser som går att söka nu inför våren 2025 är sådana som inte blivit fyllda i den förra utlysningen inför läsåret 2024/2025 (så kallade restplatser). Om du tidigare har tackat ja till en utbytesplats under läsåret 2024/2025 till ett annat universitet så kan du inte få en plats i denna utlysning.

Ansökningsdeadline för universitetsövergripande platser våren 2025 är 5 september 2024.

Tänk på att påbörja din ansökan i god tid. Du behöver till exempelvis prata med din studievägledare om de kurser du tänkt söka.

Här hittar du mer information

Mer information om utbytesstudier

Läs mer om utbytesstudier utanför Europa och hur du ansöker

Läs mer om utbytesstudier inom Europa och hur du ansöker

Läs mer om utbytesstudier i Norden via Nordlys

Kontakta International Office

Om du har frågor om att åka som utbytesstudent under våren 2025 kan du kontakta oss.
E-post: outgoing.io@umu.se
Telefon: 090-786 50 00