"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2024-06-05

Ny byggnad binder samman Umeå universitets campus – tentamensverksamhet flyttar in

NYHET Just nu uppförs en helt ny byggnad på Umeå universitets campus. Huset kommer att bli över 8 000 kvadratmeter stort och samlar för första gången universitetets tentamensverksamhet på huvudcampus. Huset kommer också att inrymma studieplatser, kafé och möteslokaler, och har fått hämta inspiration från den intilliggande skogsdungen. – Visionen är att stärka och samla campus, på ett såväl miljömässigt som socialt hållbart sätt, säger Mirja Westling, lokalplanerare vid Umeå universitet.

Umeå universitet har sedan länge haft tentamenslokaler i Östra Paviljongen på Ålidbacken. I samband med att det hyresavtalet går ut har universitetet passat på att göra en ordentlig behovsinventering, för att modernisera och uppgradera tentamensverksamheten.

– Tentamensverksamheten har genomgått en stor omvandling mot fler och fler digitala tentor, så behovet är stort av digitaliserade salar som bättre möter framtidens behov. Det finns också ett stort behov för studenter med riktat pedagogiskt stöd, som exempelvis gör tentamen i enrum, berättar Anna Edholm Pohjanen, chef på Tentamensservice vid Umeå universitet.

Få som passerat Umeå universitets huvudcampus har nog kunnat missa det stora bygget vid Universum, till synes klättrande på en skogsbeklädd kulle.  

Lokalytan blir cirka 8 500 kvadratmeter och huset blir 80 meter långt, fördelat över sju våningar i hel- och halvplan. Byggnaden löper över kullen och sammanbinder campus både med invändig och utvändig trappa. Det kommer att finnas 540 tentamensplatser och 34 platser anpassade för studenter med riktat pedagogiskt stöd, liksom kafé, studieplatser och en våning med flexibla arbetsplatser för upp till 100 personer. Huset kommer att ha tre egna entréer och sammanlänkas invändigt med Universum, Naturvetarhuset och hela Campuskorridoren.

Tentamensverksamheten blir därmed en del av huvudcampus i Umeå. 

– Med detta vill vi stärka campus och bidra med nya studieytor, sittytor och platser att mötas. Huset kommer ha en central placering med plats för kaféverksamhet med utsikt över dammen, huvudcampus och campus NUS, säger Mirja Westling. 

Lokalerna kan vara flexibla

Lokalerna är planerade för att primärt vara tentamenslokaler, men kan också användas som föreläsningssalar. Statistik över tentamenstillfällen, antal tentander och vid vilka tidpunkter tentamenstoppar infaller har gjort det möjligt att använda lokalerna flexibelt och få en högre nyttjandegrad. 

– Det är inte tentamen alla dagar, utan det går snarare i vågor med toppar ungefär var femte vecka. Vi vill skapa lokaler som ligger i framkant, som kan samnyttjas och stärka vårt lokalutbud och vara hållbara ur många aspekter, såväl miljömässigt och ekonomiskt som socialt, säger Mirja Westling.  

Inspirerats av skogsdungen   

Den intilliggande skogsdungen har inspirerat såväl arkitekturen som interiören, bland annat kommer huset att ha såväl trädäck som soltrappa riktade mot skogen. Ett byggnadsanknutet konstverk, skulpturen Stjärnlikt grenverk av Thomas Hämén, kommer att placeras i en glänta i skogen. Även interiören har kulör- och stilmässigt anammat skogstemat, med dämpade och naturnära färger och materialval.  

– Vi hoppas att det ska ge studenterna det där lugnet i stunden av prestation under tentan, säger Mirja Westling.  

Huset är byggt med hållbarhet som ledord och kommer att uppföras enligt Miljöbyggnad Guld, den högsta certifieringen som ges av Sveriges största organisation för hållbart samhällsbyggande; Sweden Green Building Council.

– Det handlar mycket om vilka material som används, tekniska smarta system och solceller, men också detaljer som några grönskande tak för våra insekter och bra cykelparkeringsplatser med tak. Vi vill skapa en hållbar byggnad som uppfyller våra behov, stärker campus och blir en plats studenter och anställda vill nyttja, säger Mirja Westling.  

Bygget flyter på enligt plan och ska stå klart våren 2025, och vara i full drift till höstterminen samma år. Under våren 2024 har Språkrådet vid Umeå universitet haft i uppdrag att ta fram namnförslag för byggnaden. Namnet kommer att beslutas under hösten.  

Kontaktinformation