NYHET I boken görs nedslag i en halvsekel lång historia. Från Humeå 65 till dagens kurser, program och forskning. Exempel på aspekter, aktörer och profilområden som präglat verksamheten lyfts fram i både text och bild.
BildPer Melander
Avsikten har varit att göra nedslag i historien och lyfta fram ett urval aspekter, aktörer och profilområden
Hösten 2018 firade Humanistiska fakulteten sitt femtioårsjubileum. Med anledning av jubiléet tillsatte dåvarande dekanen Åsa Karlsson Sjögren en grupp som fick i uppgift att utarbeta en "bok/skrift/trycksak" om fakulteten och dess halvsekellånga historia – det blev en bok och nu är den klar.
I förordet skriver dekan Christer Nordlund: "... syftet med den här boken har aldrig varit att teckna en komplett historik över Humanistiska fakultetens drygt femtioåriga verksamhet, där alla institutioner, enheter och discipliner ingående skildras. För det skulle det antagligen krävas ett regelrätt forskningsprojekt med tillhörande budget och arbetstid.
Snarare har avsikten varit att göra nedslag i historien och lyfta fram ett urval aspekter, aktörer och profilområden som arbetsgruppen och de skribenter som medverkar anser vara i någon mening signifikativa för fakulteten".
I redaktionen för boken ingår Elena Lindholm, Alf Arvidsson, Lars-Erik Edlund, Christer Nordlund och Per Melander.
I samband med presentationen av den nya boken för anställda vid Humanistiska fakulteten bidrog några av skribenterna och de som intervjuats med en bakgrund och beskrivning av innehållet i boken.
Elena Lindholm, en av författarna som berättade om de artiklar om tekniska apparater inom språkforskning som hon skrivit om i boken om Humanistiska fakultetens 50 första år.
Bild Per MelanderEva Strangert, i mitten av bilden, pionjär inom språkforskning och en av de som intervjuats i boken.
Ann-Catrine Eriksson berättade om sitt bidrag till boken som handlar om de konstsamlingar som en gång i tiden huserade i Humanisthuset.
Bild Per MelanderEtt 50-tal anställda hade kommit för att vara med vid presentationen av boken.
Bild Per MelanderInge-Bert Täljedal beskrev hur en tidningsartikel blev upphovet till de så kallade Burmanföreläsningarna i filosofi.
Bild Per MelanderLars-Erik Edlund, som varit verksam nästan lika länge som fakulteten existerat, har medverkat med ett flertal artiklar om några av de forskningsområden som varit unika för fakulteten och universitetet.
Bild Per MelanderAnders Öhman talade om hur han skrivit om det som tidigare kallades tredje uppgiften men idag benämns samverkan, och hur han tycker begreppen skiljer sig åt.
Bild Per MelanderBoken kommer inom kort distrubueras till alla anställda vid Humanistiska fakulteten.
Bild Per Melander