"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2024-08-30

Ny bok om forskning på gammalt DNA

NYHET Vad händer med vår förståelse av det förflutna när arkeologi förenas med genetisk vetenskap? Vilka kulturella former och historiska berättelser skapas av forskning om gammalt DNA (aDNA), och vad kan de innebära för samhället?

Under sommaren släpptes en ny bok med titeln ”Critical Perspectives on Ancient DNA” där en samling forskare ser med kritiska ögon på resultat och slutsatser som dras av forskning på gammalt DNA. 

Vad händer egentligen med vår förståelse av det förflutna när arkeologi förenas med genetisk vetenskap, vilka kulturella former och historiska berättelser skapas av forskning om gammalt DNA och vad kan de innebära för samhället?

Genom att anta ett tvärvetenskapligt och mångsidigt angreppssätt på ämnet, erbjuder boken viktiga insikter i konsekvenserna kring och bortom den vetenskapliga analysen av aDNA. Boken erbjuder ett aktuellt och mycket behövligt kritiskt förhållningssätt till det snabbt växande fältet av forskning som fokuserar på gammalt/anitikt DNA, aDNA. Ett fält som trots att det redan har en märkbar påverkan på hur vi ser på det förflutna i forskning, museer och populärmedia — ännu inte hade utsatts för grundlig kritisk granskning.

Redaktörer för boken är Daniel Strand, Charlotte Mulcare och Anna Källén, som är professor i museologi hos oss på Institutionen för kultur- och medievetenskaper.

Boken finns att köpa i traditionell, fysisk form men är också tillgänglig digitalt

Länk till den fysiska versionen av boken

Länk till den digitla versionen via MIT Press Direct-to-Open-plattform