"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2024-10-28 Uppdaterad: 2024-10-29, 17:08

Nu sätter CEDAR färdigstämpel på sitt arbete med att utveckla en ny version av GaW-databasen

NYHET Systemutvecklare på CEDAR – Enheten för demografi och åldrandeforskning vid Umeå universitet har i samarbete med Historiska institutionen vid Uppsala universitet utvecklat en databas med inregistrerings- och sökverktyg för projektet Gender and Work (GaW). Nu är arbetet med en ny version färdig.

Forsknings- och digitaliseringsprojektet Gender and Work (GaW) har ett allmänt tillgängligt verktyg för frågeställningar mot en databas med historisk information om mäns och kvinnors arbete. Databasen och verktyget är framtaget i ett samarbete mellan Historiska institutionen vid Uppsala och CEDAR. Utvecklingsarbetet med den första versionen av GaW startade redan 2008 och i slutet av 2017 fanns behov av att utveckla en ny version av GaWs inregistrering- och uttagsverktyg. Att arbetet med den nya versionen nu är färdigt för systemutvecklarna på CEDAR innebär att den aktiva utvecklingen av GaWs databasbeskrivning och sökverktyg nu är avslutad och att fokus skiftar till underhåll av systemet.

– Det kan handla om att rätta till eventuella buggar som upptäcks, även om vi idag inte har några kända buggar, säger Josef Höglund systemutvecklare vid CEDAR.

Skönt att sätta färdigstämpel
Jimmy Ljungberg, systemutvecklare vid CEDAR, har arbetat med GaW sedan starten 2008. Att nu färdigställa den nya version och avslutat arbetet som påbörjade 2017 känns för Jimmy både stort och lite skönt.

– Det känns skönt att få sätta en färdigstämpel på det och att vi kan sluta underhålla den gamla versionen av GaW. Jag har lärt mig så mycket om att skriva bra program under den här tiden och det vi idag har producerat tycker jag är så otroligt mycket bättre, både i användarvänlighet och som system att underhålla.
 
Dokumenterar erfarenheter för framtiden
Nu i slutfasen, innan arbetet är helt färdigt, kommer Jimmy och Josef att fokusera på att skriva systemteknisk dokumentation. Detta görs både för deras egen skull och för att underlätta för andra utvecklare som kan behöva göra ändringar i systemet i framtiden.

– Vi passar också på att skriva ned våra erfarenheter från GaW inför en kommande presentation för CEDAR:s utvecklingsgrupp, tillägger Jimmy.

Vad händer nu då?
Förutom att arbetet för systemutvecklarna på CEDAR övergår från utveckling till underhåll, kommer inget särskilt att förändras med GaWs databas och sökverktyg.

– Vårt arbetssätt har varit att systemet skulle driftsättas tidigt, så därför har delar av systemet redan varit tillgängligt för användare i drygt två år. Vi har gjort löpande uppdateringar av systemet, det vi främst har slutfört nu är verktyget för att ta del av registrerat data, förklarar Josef.

När det stora arbetet inom GaW-projektet nu är färdigt, ser Jimmy och Josef fram emot att ta sig an nya interna projekt.

– Det ger oss möjlighet att samarbeta i nya konstellationer där vi kan utbyta erfarenheter. Vi har ju haft ett sådant fokus på GaW i så många år att vi hamnat lite vid sidan om CEDAR:s övriga verksamhet och det hoppas vi kunna lösa nu, avslutar Jimmy.

Här kan du läsa mer om projektet Gender and work

Jimmy Ljungberg
Systemutvecklare
E-post
E-post
Telefon
090-786 57 47
Josef Höglund
Systemutvecklare
E-post
E-post
Telefon
090-786 74 93