"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2024-12-11 Uppdaterad: 2024-12-19, 13:41

Nu är det snart juletid men blir det även julefrid?

NYHET Det kan vara mysigt i den mörka tiden av året men efter senaste stormen så vet vi också att det är viktigt att vara beredd. Hur ska du då göra? Veronica Strandh, forskare i krisberedskap vid Statsvetenskapliga institutionen, ger tips på vad du kan tänka på.

Hur kan jag vara beredd?

Det kan innebära många saker att vara beredd. Det kan handla om att ha tillgång till materiella resurser men även om tillgång till sociala relationer och information. 

– Det du kan fundera på är vad du ska vara beredd på? Olika hot och risker ställer olika krav på hur du kan förbereda dig, säger Veronica Strandh.

Materiella resurser

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap menar att du ska ha resurser hemma så att du ska kunna klara dig en vecka utan samhällets hjälp. Det kan handla om tillgång till mat som torrvaror och konserver samt tillgång till vatten.

Sociala länkar och tilltro till våra grannar och andra samhällsmedborgare startar i vardagen!  Så se dem runt omkring dig, säg hej och byt några ord. 

– I vintertider är det mer aktuellt att tänka kring tillgång till värme. Om det exempelvis blir ett långvarigt strömavbrott behöver du flera lager kläder och alternativa värmekällor som en öppen spis, kamin eller värmeljus. Värmeljus är såklart extra trevligt till julmyset men här är det såklart viktigt att tänka på säkerheten, säger Veronica Strandh.

Social koppling – räddare i nöden

En annan viktig resurs handlar om mänskliga kontakter och relationer.

– Vi vet från forskning att samhällen som har starka sociala kopplingar mellan människor har bra förutsättningar att hjälpa varandra om något oförutsägbart händer. Dessutom vet vi att starka sociala länkar mellan människor och grupper är en viktig del när vi efter olika former av kriser behöver återhämta oss och återgå till det normala, säger Veronica Strandh.

– Sociala länkar och tilltro till våra grannar och andra samhällsmedborgare startar i vardagen! Så se dem runt omkring dig, säg hej och byt några ord. Det är kanske mer viktigt än någonsin och framförallt en fin gest i juletider.

Kunskap är trygghet

Tanken om att vara beredd är att känna sig trygg i sitt lokala sammanhang, inte om att bli uppskrämd av de diskussioner som idag finns om ökade krav på en beredskap.

– Att hålla sig informerad och skaffa sig kunskap är en del – och att hitta tryggheten i att det också finns mycket resurser och engagemang i sitt bostadsområde eller på sin arbetsplats är också en annan pusselbit, säger Veronica Strand. 

Kontaktinformation

Veronica Strandh
Universitetslektor
E-post
E-post
Telefon
090-786 50 72