"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2024-10-03

Nobel i arkiven

NYHET Nobelveckan är snart här och i samlingarna vid Arkiv och specialsamlingar finns en hel del kopplingar till pristagare och personligheter som arbetat vid Nobelstiftelsen.

Vid Arkiv och specialsamlingar förvaltas många arkiv från kända svenska författare och det är därför naturligt att det går att hitta korrespondens från många nobelpristagare i litteratur. Några av dessa är:

  • Eyvind Johnsson – Nobelpriset i litteratur 1974
  • Nadine Gordimer - Nobelpriset i litteratur 1991
  • Tomas Tranströmer - Nobelpriset i litteratur 2011
  • Halldór Laxness - Nobelpriset i litteratur 1955
  • Nelly Sachs - Nobelpriset i litteratur 1966
  • Seamus Heaney - Nobelpriset i litteratur 1995.

I arkiven finns även brev från fredspristagaren och FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld som 1961 tilldelades priset postumt.

Bland våra samlingar återfinns professor Gunnar Öquists arkiv som mellan åren 2003 och 2010 var verksam som sekreterare i Kungliga Vetenskapsakademin. I arkivet finns material från Gunnar Öquists karriär. Den som specifikt vill se på material från arbetet i Vetenskapsakademin och priset i medicin eller fysiologi kan kontakta Nobelkansliet.

Dessutom pågår nu ett arbete med att ordna arkivet efter professor Kalle Löfgren som under många år var verksam i kommittén för Riksbankens pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.

Andra arkiv att leta bland

Den som vill leta bland andra arkiv med nobel-kopplingar har flera vägar att gå. Är du intresserad av arkivhandlingar som rör Nobelpriset i litteratur kan du kontakta Svenska Akademin.

Material från arkivet för Fredspriset går att nå genom att kontakta den Norska nobelkommittén.