"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2024-11-25

Nätverksanalys av nätverkande på IceLab Days

NYHET Det årliga mötet IceLab Days, anordnat av Integrated Science Lab (IceLab), ägde rum den 13-14 november på Skeppsvik Herrgård. Evenemanget främjade samarbete mellan IceLab-medlemmar och affilierade forskare samtidigt som det stärkte labbets sociala och tvärvetenskapliga arbetskultur. I år riktade medlemmarna fokus inåt och använde nätverksanalys för att visualisera både nuvarande och potentiella överlap i sin forskning.

Vårt mål var att förstå hur de nuvarande projekten inom IceLab överlappar och få en bättre uppfattning om våra medlemmars färdigheter och intressen, vilket skulle bidra till att skapa nya idéer för framtida samarbeten.

Att bygga bryggor mellan discipliner och skapa nya kontakter   

IceLabs fokus är att sammanföra forskare från olika discipliner för att lyfta och landa nya idéer. Genom initiativ som IceLab Lunch Pitches har IceLab fått ett rykte för att underlätta spontana samarbeten. Men hur är det för forskare som inte aktivt söker samarbeten?  
 
Rubén Bernardo Madrid, postdoktor vid IceLab och en av arrangörerna av evenemanget, tog sig an denna utmaning när han utformade programmet för IceLab Days.  
  
”Många av oss arbetar redan med flera tvärvetenskapliga projekt med människor utanför IceLab, men det finns inte lika mycket samarbete inom IceLab självt. Vårt mål var att förstå hur de nuvarande projekten inom IceLab överlappar och få en bättre uppfattning om våra medlemmars färdigheter och intressen, vilket skulle bidra till att skapa nya idéer för framtida samarbeten”, förklarar Rubén.  
  
En annan prioritet för arrangörerna var att upprätthålla IceLabs unika samarbetskultur och platta hierarki, något särskilt viktigt när IceLab expanderar genom initiativet Stress Response Modeling på IceLab, ett excellenscentrum finansierat av Vetenskapsrådet.  

”Social interaktion är en av de bästa aspekterna med IceLab. Nu när vi växer kommer vi att möta nya utmaningar, till exempel hur vi kan upprätthålla samma nivå av samhörighet. Evenemang som detta är viktiga för att upprätthålla dessa band”, tillägger Rubén.  

Experimentering med nätverksanalys  

Evenemangets mittpunkt var ett experiment med att tillämpa nätverksanalys - ett verktyg som många IceLab-forskare använder i sitt arbete - på forskarna själva. Deltagarna kartlagde sina intressen och färdigheter för att skapa ett ”samarbetsnätverk”.  
 
Rubén beskriver processen:  
”Vi identifierade ämnen som vi för närvarande arbetar med och potentiella intresseområden. Sedan använde vi verktyg inom nätverksanalys för att visualisera befintliga och möjliga samarbeten i realtid.”  

Resultaten var upplysande. Medan övningen framgångsrikt identifierade nuvarande forskargrupper, avslöjade den något oväntat om potentiella samarbeten:  
”När vi utforskade nya ämnen kunde vi inte bilda tydliga grupper - alla verkade intresserade av allt! Detta påvisar en otrolig potential för samarbete, men belyser också behovet av att förfina vårt tillvägagångssätt för att identifiera mer riktade partnerskap”, konstaterade Rubén.   

Planering inför IceLabs framtid    

Evenemanget handlade inte bara om dessa professionella och personliga kontakter - det fokuserade också på att förbättra IceLab och vilka aktiviteter som ska hållas under 2025. Deltagarna tog fram en handlingsplan som kommer att användas under de månatliga mötena.  
  
Josephine Solowiej-Wedderburn, postdoktor och medarrangör, lyfte fram några resultat:  
” Vi planerar att genomföra flera initiativ, bland annat informella veckovisa möten för att dela verktyg, idéer och utmaningar, en seminarieserie med IceLab-medlemmar samt en föreläsningsserie om vetenskapens grundprinciper med internationella talare. Framgångsfaktorn kommer att vara att möta allt detta med nyfikenhet och ett öppet sinne.”  

En annan prioritering är att stärka banden med IceLabs anknutna forskare som inte arbetar på plats. Planerna inkluderar att upprätthålla drop-in möjligheter för besökande affilierade forskare och skapa möjligheter för affilierade forskare och medlemmar på plats att dela med sig av sin forskning till varandra.  

Våra affilierade forskare bidrar med andra perspektiv, nya forskningsfrågor och innovativa idéer från en mängd olika områden. Vi ser fram emot att välkomna fler affilierade forskare till IceLab. 

Utvidgning av IceLabs nätverk

Martin Rosvall, IceLabs föreståndare, betonade värdet av tvärvetenskapligt samarbete: ”Våra affilierade forskare bidrar med andra perspektiv, nya forskningsfrågor och innovativa idéer från en mängd olika områden. Vi ser fram emot att välkomna fler affilierade forskare till IceLab."  

Många affilierade forskare fick sin första kontakt med IceLab genom IceLab Multidisciplinary Postdoctoral Program, som finansieras av Kempestiftelserna. Jan Karlsson är en av dessa affilierade och delade med sig av sin erfarenhet av IceLab-dagarna:  
  
”Jag blev först involverad genom Dominic Vachon, en postdoktor från programmets första runda. Hans arbete inspirerade till vidare samarbete med Martin Rosvall. IceLab Days var mycket bra!  Jag uppskattade verkligen den avslappnade atmosfären med öppensinnade människor, vilket inspirerade till intressanta diskussioner om nuvarande och potentiella samarbetsprojekt samt utvecklingen av IceLab.  

En samarbetskultur  

IceLab Days påvisade IceLabs engagemang i att bygga upp ett blomstrande, tvärvetenskapligt forskarsamhälle. Genom att integrera innovativa verktyg, uppriktiga diskussioner och ett engagemang för sociala kontakter strävar IceLab efter att fortsätta utvecklas som en plats för meningsfull och samarbetsinriktad vetenskap.