Várdduo delar årligen ut två studentstipendier till uppsatser som bearbetar
forskningsfrågor med samiska tematik på ett förtjänstfullt sätt. 2024 års stipendier går till Johanna Tjäder och Magnus Antaris Tuolja.
Stundentuppsats som undersöker sydsamiska femininiteter Johanna Tjäder tilldelas Várdduos studentstipendium 2024 för uppsatsen;
SYDSAMISKA FEMININITETER I NUTIDA DIGITAL MILJÖ
Johanna Tjäder mottagare av Várdduos studentstipendium 2024
BildJudith Bergström
Johanna har i sin magisteruppsats i genusvetenskap vid Gaskeuniversiteete/ Mittuniversitet undersökt hur sydsamiska femininiteter konstrueras samt hur bilden av ”den starka samiska kvinnan” görs i en nutida digital miljö. Materialet är hämtat från podcasten Samesystrar där samiska kvinnor samtalar om olika frågor. Samtalen undersöks med hjälp av ett urfolksfeministiskt och intersektionellt perspektiv där samiska analysbegrepp utvecklas och används på ett nydanade sätt: vuastalidh (göra motstånd), vïeve (väv), bïerkenidh som handlar om att klara sig själv och faamoe (styrka).
Johannas uppsats visar hur nutida samisk kvinnoerfarenhet skapas av kvinnorna själva och hur de i ett mångfacetterat samspel präglas av, knyts ihop med och gör motstånd mot historiska synsätt på samiska kvinnor, både inom det samiska samhället och det omgivande samhället.
Konsten att böja granstammar till ådnårisá studeras i uppsats Magnus Antaris Tuolja tilldelas Várdduos studentstipendium 2024 för uppsatsen;
ÅDNÅRISÁ: ATT BÖJA BÅGSTÄNGER TILL TÄLTKÅTA
Magnus Antaris Tuolja mottagare av Várdduos studentstipendium 2024
BildCarl-Johan Utsi
Magnus Antaris Tuolja har i sin kandidatuppsats i kulturvård, skriven vid Göteborgs universitet, studerat konsten att böja granstammar till ådnårisá, de bågstänger som utgör stommen i en traditionell lulesamisk tältkåta. Viktiga begrepp i uppsatsen är diehto (kunskap) respektive máhtto (färdighet). Magnus har letat efter diehto i skriftliga källor, intervjuat äldre kunskapsbärare med erfarenhet av att böja trä till skidor och båtar samt studerat bevarade ådnårisá. Eftersom den máhtto som rör specifikt ådnårisá har gått förlorad har Magnus försökt återskapa denna genom egna försök. Till slut lyckades Magnus tillverka en ådnaris som böjdes utan att brytas och som också behöll sin form, men han kunde konstatera att mycket återstår att lära.
Magnus uppsats utgör ett föredömligt exempel på hur teoretisk och praktisk forskning kan kombineras för att inte bara dokumentera diehto utan även i viss mån återfå máhtto.
Stipendierna delas ut i samband med Ubmejen Biejvieh/ Samiska veckan i Umeå. Då kommer stipendiaterna att hålla presentationer av sina arbeten. Ubmejen Biejvieh/ Samiska veckan arrangeras under vecka 10 2025.
Stipendierna utdelas i samarbete Såhkie - Umeå sameförening och med stöd av Sametinget.
Kontakt
Christina Storm MiennaUniversitetslektor, specialistutbildad tandläkare, universitetslektor