NYHET
Ett överraskande val. Det var ganska många som höjde på ögonbrynen när Svenska Akademien kungjorde att Louise Glück tilldelas 2020 års Nobelpris i litteratur. En som läst hennes poesi är litteraturvetaren Peter Henning vid Umeå universitet.
Text: Per Melander
Louise Glück 1977
BildWikimedia Commons
Vad säger du om att Louise Glück får årets Nobelpris i litteratur?
– Ett bra val! USA har länge varit förknippad med den stora romanen, men i så kallade kulturkretsar har de nordamerikanska poeterna kommit att bli allt mer inflytelserika.
Vad gör henne läsvärd?
– Glück har en förmåga att skriva mossigt och modernt på samma gång. Vild iris (1992), som just kom ut på svenska, är till exempel en svit med filosofiska rolldikter om blommor; ändå behöver man inte vara insnöad på romantisk 1800-talspoesi för att få ut något av dem.
– Tilltalet är direkt, men klassiskt tungt. Glück tvivlar inte en sekund på att poesin är enormt viktig för mänskligheten.
Vad betyder det att en poet får priset?
– På det stora hela: inte särskilt mycket. Förhoppningsvis får Louise Glück fler läsare, men resten av världens poeter kommer nog att fortsätta skalda med ett ben på parnassen och det andra i marginalen.
– Att Rámus förlag i Malmö nu får både ära och pengar har kanske större betydelse. De har länge gett ut spännande böcker som inte alltid fått den uppmärksamhet de förtjänar. Förhoppningsvis kan priset ge ny energi åt både Rámus och andra att fortsätta översatta och sprida litteratur från hela världen.