"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2024-10-25

Mingel första steget för att fånga framtidens industriella ekonomer

NYHET Startskottet för Co-op-samarbetet har gått för tredjeårsstudenterna på Civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi. Under en intensiv kickoff-dag möttes 13 arbetsgivare och 50 studenter för pitchar och mingel i Universum. Samarbetena som nu tar sin början innebär viktig arbetslivserfarenhet för studenterna – och en chans för arbetsgivarna att få första tjing på framtidens kompetenta medarbetare.

Co-op, cooperative education, är vid det här laget ett beprövat koncept. Efter den inledande kickoff-dagen publicerar arbetsgivarna platsannonser, som studenterna konkurrerar om precis som med vanliga jobb. För de studenter som får en Co-op-plats väntar sedan värdefull erfarenhet i form av sommarjobb med ingenjörsrelaterade arbetsuppgifter och ett avslutande examensarbete. 

Ett sätt att testa nya kompetenser i nya tider

Holmen Skog är nykomlingar i sammanhanget. Trävaruföretaget fokuserar stort på hållbarhet och har till exempel levererat närproducerat byggmaterial till Sara kulturhus i Skellefteå.

Att ta emot studenter är i sig ingenting nytt för dem, men det är däremot utbildningsinriktningen på dagens mötesplats.

- Tidigare har vi haft mer kontakt med skogliga studenter, berättar Javier Segura, projektledare inom verksamhetsutveckling på Holmen skog. Men industrin förändras. Vi har en väldigt analog råvara som vi försöker digitalisera, så det är viktigt att vi breddar oss. Co-op öppnar för att rekrytera på ett nytt sätt.

De har redan hunnit nosa på konceptet under sommaren. En första Co-op-student fick räkna på vinsterna med att använda en ny maskininlärningsmetod för att upptäcka skogar som är angripna av skadeinsekten granbarkborre. Erfarenheten gav genast mersmak, berättar Ester Jakobsson, HR-partner på företaget.

- Hon kunde verkligen bidra till verksamheten. Det hon har gjort använder vi ju.

Som nytt Co-op-företag har de överraskats av hur lätt det har varit att komma i gång.

- Det har varit väldigt bra uppstyrt från universitetets sida. Tröskeln har varit låg, det krävs inte mycket av oss i uppstartsfasen, berättar Ester. Det är en fantastisk möjlighet att få prova det här!

Man slås verkligen av bredden på yrkeskategorier som de här studenterna erbjuds

Glädjande omdöme för Katarina Henriksson, en av medarbetarna på Enheten för forskningsstöd och samverkan som koordinerar Co-op-samarbetena. Hon har varit delaktig i att förfina konceptet under åren och gläds åt att det lockar arbetsgivare från vitt skilda branscher.

- Det är så roligt att vi kan erbjuda studenterna den här fantastiska mixen av arbetsgivare! Här i dag finns allt ifrån process- och verkstadsindustri till management- och finansbolag representerade. Man slås verkligen av bredden på yrkeskategorier som de här studenterna erbjuds!

Stort värde för båda sidor med tidigt samarbete

Veteranerna Cytiva har varit med i satsningen under flera år och har anställt flera av sina tidigare Co-op-studenter. Företaget utvecklar och tillverkar medicinska instrument och är en global ledare inom life science. De söker två Co-op-studenter i den här omgången, en inom logistik och en inom materialplanering.

- Det är hård konkurrens med många industrier här i norr, så man måste norpa de duktiga, säger Johanna Axelsson, HR-specialist på Cytiva.

För arbetsgivarnas del är det långsiktiga samarbetet positivt.

- Det är ett utbyte båda vägar, säger Johanna Axelsson. Tanken är att man som student verkligen ska få jobba på riktigt och bidra med något reellt. Vi får också mer ut av de som har gått Co-op och jobbat i två år, än de som bara gör exjobb eller sommarjobb. Co-op-studenterna känner verksamheten på ett annat sätt.

Det är hård konkurrrens med många industrier här i norr, så man måste norpa de duktiga

Även Leif Nilsson, biträdande programansvarig för Civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi, ser skillnaden mellan Co-op och andra former av kontakter mellan studenter och arbetsgivare.

- I somras hade vi både studenter som jobbade inom Co-op och studenter som hade vanliga sommarjobb, berättar han. De som var inom Co-op fick ha mycket mer kvalificerade arbetsuppgifter, som var mer utbildningsrelevanta.

Det ger ringar på vattnet när studenter tar med sig sina erfarenheter tillbaka till sina studiekamrater. Fler blir intresserade av Co-op-konceptet, och fler får bättre insikt i sina framtida yrkesmöjligheter.

Dags för studenternas initiativ

Nu är alltså en ny omgång studenter på väg in i samarbetet. Sandra Olsson har lyssnat efter vilka arbetsuppgifter hon kan tänkas få på de olika Co-op-platserna, men även efter mjukare värden.

- Jag har också försökt känna av företagskulturen, till exempel hur öppna de är och hur mycket man ska lära sig eller förväntas kunna, berättar hon.

Man skulle vilja ha flera Co-op-platser!

Isak Wännman tycker att han har fått en bättre bild av potentiella arbetsgivare. Kanske till och med en lite för bra bild, nu när det är dags att börja förbereda ansökningar.

- Alla arbetsgivare gjorde ett bra jobb med att pitcha in sig. Man skulle vilja ha flera Co-op-platser!

Co-op för arbetsgivare

Co-op, cooperative education, är ett sätt att tidigt bygga broar mellan utbildning och arbetsliv. Satsningen ger din verksamhet chans att rekrytera, lära känna och arbeta med framtida ingenjörer redan när de studerar vid Umeå universitet.

Co-op-studenten jobbar hos er i minst sex veckors tid under två somrar. Ni föreslår också idéer till projekt- och examensarbeten.

I bästa fall vill ni fortsätta jobba tillsammans även efter examen, men det är inte något krav.

Ta reda på mer om Co-op

Arbetsgivarna i Co-op-samarbetet

Volvo lastvagnar AB

JOST Umeå AB

Cytiva Sweden AB

Trafikverket

Skellefteå kommun

Smurfit Westrock Piteå AB

Sigma Industry North AB

Nasdaq Technology AB

Holmen Skog

SCA Obbola AB

Bosch Rexroth Mellansel AB

BAE Systems Hägglunds AB

Pro&Pro AB

Kontakta koordinatorerna

Katarina Henriksson
Projektsamordnare
E-post
E-post
Telefon
090-786 93 62
Sanna Bränström
Projektsamordnare
E-post
E-post
Telefon
090-786 60 58
Kerstin Reinholdsson
Projektsamordnare
E-post
E-post
Telefon
090-786 56 41