"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2025-02-07 Uppdaterad: 2025-02-08, 14:27

Medicinska doktorander trivs i basgrupp över gränser

NYHET En fakultetsgemensam forskarutbildning för doktorander infördes som en nyhet inom Medicinska fakulteten 2022. Programmet blir en gemensam grund för alla doktorander och löper parallellt med doktorandernas studier inom sina fält. En viktig del i programmet är arbetet i mindre basgrupper, där doktoranderna träffas tvärs över ämnesgränserna.

Text: Ola Nilsson

– Basgruppen har blivit som en andra familj, säger Ester Steven Mzilangwe.

Ester är doktorand vid Institutionen för epidemiologi och global hälsa och en av sju deltagare i en basgrupp inom det fakultetsgemsamma forskarutbildningsprogrammet inom Medicinska fakulteten. Hon träffar oftast sin ”familj”, basgruppen, via Teams eftersom hon bor i Tanzania där hon arbetar som läkare inom psykiatrin.

Parallella studier

Deltar på distans den här dagen gör även Erik Faergemann – men dock en betydligt beskedligare distans – från Sundsvall där han jobbar som neurolog på sjukhuset.

Det fakultetsgemensamma forskarutbildningsprogrammet är på 25 högskolepoäng och löper parallellt med doktorandernas studier inom sitt eget område. Gemensamma kurser varvas med studier i de olika basgrupperna. Grupperna är sammansatta med doktorander från skilda institutioner, och tanken är just att tvärvetenskapligt utbyta erfarenheter.

–  Arbetet i basgruppen ger mig bredd och insikt kring hur andra på samma nivå i andra delar av universitetet bedriver forskarstudierna. Det är berikande att möta andra metoder och andra frågeställningar, säger Axel Vikström, doktorand vid Institutionen för diagnostik och intervention.

Forskarutbildningsprogrammet har varit igång sedan vårterminen 2022. Just nu deltar cirka 250 doktorander. På sikt kommer det att omfatta cirka 450 medicinska doktorander samtidigt, eftersom programmet är obligatoriskt för att få doktorsexamen. Kurserna är fördelade över hela forskarutbildningens längd och anpassade för att stödja doktorandernas individuella utveckling. Ännu är forskarutbildningsprogrammet unikt för Medicinska fakulteten där antalet doktorander som antas har ökat konstant under hela 2020-talet.

Planerar utvärdering

– Erfarenheterna så här långt är väldigt positiva. Men vi arbetar med att anpassa och ytterligare förbättra upplägget. Nu när den första kullen snart har genomfört sina sista moment planerar vi en övergripande programutvärdering, säger Ludvig Backman, biträdande studierektor för forskarutbildning vid Medicinska fakulteten.

Deltagarna i den aktuella gruppen är överlag nöjda med programmet. Utöver det ordinarie arbetet i grupperna ser de till att delta i varandras mitterminsseminarier och umgås även socialt. Men visst finns det också utrymme för förbättringar.

– Lite tydligare formella krav skulle vara ett stöd när vi i gruppen ska följa de särskilda dokumenten för basgruppsträffarna, säger Jenny Selg, doktorand vid Institutionen för klinisk vetenskap och logoped vid Norrlands universitetssjukhus.

tydligare formella krav

Deltagarna i basgruppen, en av i dagsläget 35 grupper, är ungefär halvvägs i sina doktorandstudier. För livet efter disputationen har de ännu inte börjat planera; kanske blir det fortsatt forskning, kanske arbete inom hälsovården. Det är stor spridning både ämnesmässigt och geografiskt i gruppen. Utöver Ester i Tanzania och Erik i Sundsvall finns Rachel Feeney från Yorkshire i England och Valeriia Zymovets från Odessa i Ukraina, som båda har sin bas i Umeå under utbildningen och även har lärt sig en hel del svenska. Gruppen träffas i regel varannan månad, ibland deltar några på distans.

– Innan vi är i mål ska vi se till att ha en basgruppsträff hos mig här i Tanzania, säger Ester Steven Mzilangwe.

Den inbjudan är det ingen i gruppen som tackar nej till, även om vintern i Umeå förstås också kan ha sin charm.

Kontakt

Ludvig Backman
Universitetslektor
E-post
E-post
Telefon
090-786 52 03