"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2024-12-06 Uppdaterad: 2024-12-09, 15:40

Medicinska biblioteket – översyn och planering

NYHET Utifrån att bibliotekstjänster blir allt mer digitala, har Universitetsbiblioteket fått i uppdrag av Umeå universitetets rektor, att utreda och föreslå hur verksamheten vid Medicinska biblioteket, MB, bör bedrivas från och med 2026. Det innebär i sig ingen förändring för 2025 för verksamheten, inklusive studieytorna, och inte heller är ännu något behov av en framtida eventuell flytt av studieytor utrett eller konstaterat.

Text: Lena Åminne

Utifrån det nya bibliotekslandskapet, med ökad e-användning av tjänster och minskade behov av fysisk biblioteksverksamhet, kommer verksamheten vid Medicinska biblioteket nu att ses över – både vad gäller biblioteksverksamheten och studieplatser – och studentkåren kommer involveras i båda delarna. Översynen kommer inte att påverka studieytorna för studenter på MB under 2025 och för tiden därefter är det ännu inte utrett.

- Såväl universitetet som Region Västerbotten kommer att säkerställa att studenterna ska ha bra studieytor på Norrlands universitetssjukhus, NUS, från 2026 och framåt, oavsett vad utredningen av biblioteksverksamheten kommer att visa, säger Patrik Danielson, dekan för Medicinska fakulteten. Och det är ännu inte alls ens säkerställt att nuvarande ytor behöver lämnas. Oavsett hur vi går vidare med utredning av den delen kommer studenterna inkluderas i arbetet.

Studieytor säkras oavsett vad utredning om biblioteksverksamhet mynnar ut i

Studieytorna på dagens MB blir kvar i nuvarande form minst under hela nästa år, och det finns heller inga planer på att flytta dem med mindre än att det går att hitta likvärdiga ytor någon annanstans. Att flytta studieplatserna är dessutom bara aktuellt om tillräckligt stora delar av nuvarande MB behöver tas i anspråk för andra verksamheter, men något sådant behov har ännu inte ordentligt utretts eller konstaterats.

Att delar av lokalerna kan behöva nyttjas till verksamhet i angränsande byggnad 6M har bedömts som sannolikt, men inte heller det betyder med säkerhet att studieytorna behöver flyttas. Universitetet och regionen är överens om att om ett behov av flytt skulle uppstå, kommer det ske i nära dialog med studenterna och i så fall ske först när likvärdiga lokaler kan erbjudas. Detta har tydliggjorts i ett svar från dekan och regiondirektör, på en skrivelse från Umeå Medicinska Studentkår i frågan.

För Umeå universitet är det vidare självklart att studenterna ska delta i arbetet med den översyn av biblioteksverksamheten på MB som rektor uppdragit till Universitetsbiblioteket att genomföra. Den processen håller just nu på att startas upp med studentrepresentation i arbetsgruppen.

ALF- och TUA-kommittéerna har under hösten förslagit att studenternas studieytor på nuvarande MB, från och med 2025 ska omvandlas från yta som Universitetsbiblioteket externförhyr av regionen, till så kallade GU-ALF-/TUA-ytor på samma sätt som t.ex. uppehållsytor och andra studieytor på sjukhuset som är avsatta för studenternas nyttjande. Syftet är att markera att dessa studieytor behöver finnas kvar även från och med 2026, oavsett vad utredningen om biblioteksverksamheten landar i. Beslut om finansiering fattas i och med att ALF- och TUA-budgeten fastställs av universitetssjukvårdsstyrelsen, planerat till den 11 december.

Studenterna ska vara delaktiga

Om beslut fattas om övergång av studieytorna till ALF-/TUA-ytor, kommer fortsatt beredning och hantering av ytornas framtida förvaltning, och eventuellt lokalisation, att hanteras inom samarbetsorganisationen mellan Umeå universitet och Region Västerbotten, där Umeå Medicinska Studentkår finns representerade i alla organ. Om en flytt av ytorna blir aktuell, kan därtill en särskild arbetsgrupp komma att tillsättas. Där kan studentrepresentationen ökas till fler än en representant om studentkåren så önskar.

- Att studenterna ska vara delaktiga redan från start i översyn av såväl biblioteksverksamheten vid MB, som av framtida planer för dagens studieytor vid MB, har hela tiden varit en självklarhet för universitetet och regionen, säger Patrik Danielson.