Med blick mot framtiden och Europa på Skogens dag 2025
NYHET
Den 29 januari intar Skogens dag Grand Hôtel i Stockholm, för att fortsätta samtalet om skogen. I fokus står framtidens skogliga generation och utvecklingen inom innovations- och teknikområdet, och blicken lyfts även mot Europa.
Margot Wallström, socialdemokratisk politiker och tidigare utrikesminister, en av talarna på Skogens dag 2025.
BildPressbild
En av årets talare är Margot Wallström, Sveriges tidigare utrikesminister och socialdemokrat som har haft flera toppjobb i EU och FN. Hon ska prata om den internationella arbetsgrupp i Ukraina som hon har lett, på uppdrag av den ukrainska regeringen, för att sammanställa material om bland annat de miljö- och skogsskador som kriget har orsakat.
En annan gäst är landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) som fokuserar på EU-politik, och ger sin syn på morgondagens skogliga forskning. Den europeiska dimensionen stärks ytterligare i och med Sven Erik Hammars perspektiv. Han är ordförande för Confederation of European Forest Owners (CEPF) och en av initiativtagarna till det skogliga samarbetet mellan Frankrike och Sverige.
Framtidens skogliga generation står inför både utmaningar och möjligheter, och de krav som skogsbruket ställer i morgon förutsätter en skogsutbildning som håller jämna steg. Ola Lindroos, professor i skogsteknologi och vicedekan vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), ska prata om kompetensutveckling och ge en nulägesrapport kring svensk skogsutbildning.
Viktig arena för skogsforskningen
Dieter Müller, vicerektor med särskilt ansvar för forskning och forskarutbildning inom samhällsvetenskap och humaniora.
BildMattias Pettersson
Skogens dag är en mötesplats för skogsindustri, tillverkningsindustri, intresseorganisationer, akademi och politik, och ett av årets viktigaste tillfällen att ta del av och diskutera nya rön om skogens roll och skogsbrukets utveckling, menar Dieter Müller, vicerektor med ansvar för forskning och forskarutbildning inom samhällsvetenskap och humaniora vid Umeå universitet.
– Forskningen spelar i detta sammanhang en viktig roll. Skogsforskningen på Umeå universitet är mångfacetterad och framgångsrik, samtidigt som det ingår i universitetets uppdrag att arbeta för att forskningsresultat kommer samhället till del. Skogens dag är viktig arena för att göra detta möjligt, säger han.
Skogens dag är ett samarbete mellan Skogstekniska klustret, Umeå universitet, SLU och Länsstyrelsen Västerbotten med syftet att stärka kunskapen och drivkraften som finns inom det skogliga området.
– I vanlig ordning ser jag fram emot att lyssna på insiktsfulla föredrag och möta representanter för näringsliv, civilsamhälle och offentlig sektor. Det brukar bli kul och stimulerande, säger Dieter Müller.