"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2025-03-26

Människans påverkan förödande för den biologiska mångfalden

NYHET Människor har en mycket skadlig påverkan på den biologiska mångfalden över hela världen. Det är inte bara antalet arter som minskar, artsamhällenas sammansättning förändras också. Det visar en studie från Eawag och Zürichs universitet, i samarbete med Umeå universitet, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature.

Den biologiska mångfalden är hotad. Fler och fler växt- och djurarter försvinner över hela världen och det är vi människor som bär ansvaret. Hittills har det dock inte gjorts någon heltäckande sammanställning av hur allvarliga människans ingrepp i naturen är och om effekterna återfinns överallt i världen och bland alla grupper av organismer.

För att fylla i de luckor som fortfarande finns i forskningen har nu ett team lett från det akvatiska forskningsinstitutet Eawag och universitetet i Zürich genomfört en av de största översiktsstudierna någonsin av människans effekter på den biologiska mångfalden. En av medförfattarna till studien, som nyligen publicerats i tidskriften Nature, är Eric Capo, biträdande universitetslektor vid Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå universitet.

Tittat på alla grupper av organismer

Tillsammans har forskarna sammanställt data från cirka 2 100 studier som jämfört biologisk mångfald på nästan 50 000 platser som påverkats av människor med nästan 50 000 referensplatser som inte påverkats. Flera av studierna är utförda i Sverige.

Studierna omfattar land-, sötvattens- och marina livsmiljöer runt om i världen och alla grupper av organismer, från mikrober och svampar till växter och ryggradslösa djur, fiskar, fåglar och däggdjur. Bland de studier som ingår finns till exempel jämförelser av habitatförändringar i Umeälven och föroreningars effekt på vattenlevande organismer i svenska sjöar.

– Den här typen av metaanalysprojekt kan snart komma att ersättas av AI-verktyg, men att gräva i artiklar – som publicerats under olika årtionden och av olika forskargrupper – kräver fortfarande vetenskaplig expertis och ett mänskligt öga. Till exempel för att identifiera vilka bilder som visar prover tagna före och efter en störning, eller vilka som representerar kontrollgrupper kontra experimentella grupper, säger Eric Capo.

Slående resultat

Resultaten av studien är entydiga och lämnar inga tvivel om den förödande påverkan som människor har på den biologiska mångfalden över hela världen.

– Vi har analyserat effekten av de fem viktigaste områden där människan påverkat den biologiska mångfalden: habitatförändringar, direkt exploatering som jakt eller fiske, klimatförändringar, föroreningar och invasiva arter. Våra resultat visar att alla fem faktorerna har en stark påverkan på den biologiska mångfalden över hela världen, i alla grupper av organismer och alla ekosystem, säger François Keck, studiens försteförfattare.

I genomsnitt var antalet arter på påverkade platser nästan tjugo procent lägre än på opåverkade platser. Särskilt allvarlig minskning av antalet arter i alla biogeografiska regioner finns hos ryggradsdjur som reptiler, amfibier och däggdjur. Deras populationer är vanligtvis mycket mindre än de ryggradslösa djurens och det ökar sannolikheten för utrotning.

– Den här studien illustrerar varför biologisk övervakning av ekosystem är viktig, både i icke-påverkade områden och områden som förorenats av människan. Utan data från tiden före mänsklig påverkan är det svårare att fullt ut förstå hur, och i vilken utsträckning, ekosystem och deras tjänster förändras av mänskliga samhällen, säger Eric Capo.

Text: Sara-Lena Brännström (Umeå universitet) / Simon Koechlin (Eawag)

Om den vetenskapliga artikeln

François Keck et al. The global human impact on biodiversity. Nature. 26 mars 2025. DOI: 10.1038/s41586-025-08752-2

Läs hela artikeln

För mer information, kontakta gärna:

Eric Capo
Biträdande universitetslektor
E-post
E-post
Telefon
090-786 71 71