NYHET
Han är utredare på Universitetskanslersämbetet (UKÄ), som är en statlig myndighet som granskar alla Sveriges universitet och högskolor, han är alumn vid Umeå universitet.
– Det känns som att den vägen började vid vaggan. Jag växte upp i ett mångspråkigt, politiskt engagerat och historieintresserat hem, så intresset för i synnerhet språk och historia närdes sedan barnsben.
– Språk och samhällskunskap var alltid mina favoritämnen i skolan, men i gymnasiet gick jag naturlinjen och avskydde det.
– När det var dags att plugga på universitetet bestämde jag mig att jag bara skulle välja något som jag faktiskt tyckte var roligt, och började därför på historieprogrammet.
Vad betyder humaniora för dig?
– För mig är humaniora hela den tankevärld vi människor skapat för oss själva. Det är lätt att ta världen för givet och inte reflektera över varför våra liv och samhällen ser ut som de gör.
– Men ju mer jag lärt mig desto mer har jag insett att det är vi människor som format vår egen värld, och att den lika gärna kunnat se helt annorlunda ut. Allt hänger ihop: musik, språk, litteratur, konst, politik, historia, religion, inget existerar i ett vakuum.
– För mig är kärnan i humaniora att synliggöra de här kopplingarna, att förklara hur vi hamnade där vi är nu och hur vi kan skapa en bättre värld framöver.
Vad jobbar du med?
– Jag är utredare på Universitetskanslersämbetet (UKÄ), en statlig myndighet som granskar alla Sveriges universitet och högskolor. Vår uppgift är att se till att lärosäten följer lagar och regler, att deras utbildningar håller hög kvalité och att de är rustade till att fånga upp alla brister som kan uppstå längst vägen.
– Vi gör väldigt mycket olika saker, och jag har jobbat med lite allt möjligt under min tid här. Jag arbetar främst just nu med studentinflytande och hur vi på UKÄ säkrar att vi alltid har studentperspektivet med oss i vår verksamhet.
Vad är din drivkraft i jobbet?
– Att utmana mig själv och få känna att jag utvecklas. Jag hatar att sitta still så jag försöker alltid ta på mig sånt som känns nytt och intressant.
Vad är roligast i jobbet?
– Att få träffa och arbeta med studenter och studentkårsengagerade. Som före detta kåraktiv och relativt nybliven 30-åring försöker jag desperat klamra mig fast vid min ungdom, och att arbeta med den här typen av frågor hjälper!
Vad vill du säga till någon som funderar på att söka kurser eller program inom humaniora?
– Många av de jag pluggade med oroade sig mycket kring framtidsutsikterna när det gäller jobb, och många hoppade av utbildningen i förtid på grund av detta.
– Det jag skulle säga är att även om vägen kanske blir krokigare än om man går en yrkesutbildning så ångrar man aldrig att man pluggar det man brinner för.