"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2024-10-15

Kulturskifte kan förbättra säkerhet vid operationer

NYHET Stora sjukhus skulle kunna dra nytta av kulturen på små sjukhus för att förbättra säkerheten på operationsavdelningarna. Det visar en ny avhandling vid Umeå universitet. Erfarna specialistsjuksköterskor inom operationssjukvård behövs för att stödja sina mindre erfarna kollegor och påverka säkerhetsattityderna positivt, framgår i avhandlingen.

Text: Ola Nilsson

– Det är viktigt att erkänna betydelsen av ålder och erfarenhet. Att behålla erfaren personal är även något som har betydelse för patientsäkerheten, säger Anette Nyberg, doktorand vid Institutionen för omvårdnad vid Umeå universitet.

viktigt erkänna betydelsen av ålder och erfarenhet

Trots medvetenhet om patientsäkerhet skadas patienter fortfarande i vården. Operation är en riskmiljö för patienter och samtidigt en komplex arbetsplats för personalen. Organisationens säkerhetsklimat påverkar hur skador förebyggs. I sin avhandling visar Anette Nyberg att uppföljning och förbättring av omvårdnaden försvåras av bristen på patientsäkerhetsindikatorer i det perioperativa arbetet, det vill säga vården kring och under en operation. Avgörande komponenter för att öka patientsäkerheten är att specifika strukturer finns i organisationen och att definierade processer följs, såsom att använda WHO:s checklistan för säker kirurgi och att optimera operationsrumsmiljön.

Avhandlingen baseras på intervjuer, enkäter, observationer och ett konsensusförfarande. I enkätundersökningen bland 358 regionanställda specialistsjuksköterskor inom operationssjukvård skattade de äldre och mer erfarna arbetsförhållanden och ledningens stöd högre och stressigenkänning lägre än sina yngre och mindre erfarna kollegor. Anställda vid länssjukhus skattade säkerhetsklimatet, nöjdheten med jobbet och arbetsförhållanden bättre än universitetssjukhusanställda. Förbättrad kommunikationen och att säkerställa tillräckligt med tid för arbetsuppgifterna kunde stärka patientsäkerheten på operationsavdelningen.

Specialistsjuksköterskor inom operationssjukvård hanterar dagligen patientsäkerhetsrisker. När problem uppstod tog specialistsjuksköterskor inom operationssjukvård itu med det för att minska komplikationsrisken för patienterna, med detta betonades ett individuellt ansvar för patientsäkerheten.

– Att enbart förlita sig på specialistsjuksköterskor för problemlösning belyser behovet av översyn av rutiner på en övergripande systemnivå, säger Anette Nyberg.

En av avhandlingens studier omfattade observationer av och gruppintervjuer med operationsteam i samband med knä- och höftartroplastikoperationer. Implementering av infektionsförebyggande rekommendationer är ett viktigt första steg men efterlevnaden av dessa behöver följas upp, visar avhandlingen. Olika infektionskontrollstrategier fanns implementerade på operationsavdelningar, men utmaningen med att uppnå konsekvent följsamhet till rekommendationer kvarstod. Organisationens layout, personalens medvetenhet, förbättringar av procedurer och teamarbete ansågs spela en avgörande roll i hur implementeringen av rekommendationerna utföll.

Anette Nyberg är utbildad specialistsjuksköterska med inriktning operationssjukvård.

Om disputation

Anette Nyberg, Institutionen för omvårdnad, försvarar fredag 18 oktober kl. 9.00 sin avhandling Patientsäkerhet: Perioperativt omvårdnadsperspektiv. Opponent Arvid Steinar Haugen, Storbyuniversitetet, Oslo. Huvudhandledare Birgitta Olofsson. Lokal Aula Biologica. Disputationen kan även följas på Zoom

Kontakt

Anette Nyberg
Doktorand
E-post
E-post
Telefon
090-786 52 18