Kulturgeografisk forskning vid Umeå universitet firade 60 år
NYHET
Den 15 oktober samlades forskare, alumner och studenter vid Umeå universitet för att fira 60 år av banbrytande forskning och utbildning inom kulturgeografi. Firandet, som hölls på Universum, bjöd på en heldag av reflektioner, föreläsningar och samtal kring institutionens utveckling och framtid.
Mingelbild från Institutionen för geografis 60-årsfirande.
Bild Örjan Pettersson
Dagen inleddes med en historisk genomgång av den kulturgeografiska forskningen vid Umeå universitet. Kerstin Westin, Gunnar Malmberg och Urban Lindgren delade med sig av sina insikter och reflektioner kring ämnets betydande utveckling under de senaste decennierna. Därefter diskuterade Örjan Petterson och Håkan Appelblad hur utbildningen av kulturgeografer har format både individer och samhället.
En stolt historia och goda framtidsutsikter
Ett av dagens mest engagerande inslag var en paneldiskussion om livet som doktorand, där Linda Lundmark, Einar Holm och Sania Dzalbe delade sina erfarenheter på både svenska och engelska. Efter lunch följde ett samtal om karriärvägar utanför akademin med Kajsa Åberg, Susanne Hjort och Joakim Byström, vilket belyste hur kulturgeografer bidrar till samhället utanför universitetsvärlden.
Emma Lundholm, institutionens prefekt, uttryckte sin stolthet över institutionens roll och framtida möjligheter:
Emma Lundholm, prefekt vid institutionen för geografi.
Bild Örjan Pettersson
– Som prefekt är jag otroligt stolt över att få leda en institution som har bidragit så mycket till både forskning och samhälle under de senaste 60 åren. Vi ser fram emot vad framtiden har att erbjuda och hur vi kan fortsätta att göra skillnad.
Kulturgeografi står inför en spännande framtid, där vi måste fortsätta vara nytänkande och bidra till att förstå och lösa de samhällsutmaningar som väntar
Dagen avrundades med en framtidsdiskussion ledd av Charlotta Hedberg, Rikard Eriksson och Dieter Müller, där de spekulerade kring de kommande 60 åren inom kulturgeografin.
– Kulturgeografi står inför en spännande framtid, där vi måste fortsätta vara nytänkande och bidra till att förstå och lösa de samhällsutmaningar som väntar, konstaterade Dieter Müller, professor i kulturgeografi, under framtidssessionen.
Kertin Westin, professor emerita.
Bild Örjan Pettersson
Kerstin Westin, professor emerita vid institutionen, reflekterade även hon över ämnets utveckling:
– Efter att ha verkat som forskare i många år är det fantastiskt att se hur kulturgeografin har utvecklats och fortsätter att vara relevant. De kommande generationerna av forskare har stora möjligheter att föra vår disciplin framåt.
Dagen avslutades med en middag på P5 Väven där deltagarna fick tid att nätverka, reflektera över dagens diskussioner och fira framgångarna tillsammans. Middagen gav också möjlighet att knyta nya kontakter, fördjupa samarbeten och diskutera framtida forskningsidéer inom kulturgeografin.