NYHET
Kan man måla sig frisk? I utställningen "Kropp och själv. Om att uttrycka, utforska och utvecklas genom bildterapi", ger forskare och yrkesverksamma terapeuter en presentation av bildterapi, en behandlingsform som möter ett ökat intresse i Sverige.
Bildmuseet 30 april–15 maj 2005
Bildterapi är en metod för att stärka hälsa och behandla emotionella kriser – ett verktyg för att skapa mening, rehabilitera och reparera identitet. I bildterapi använder klienten konstnärliga material för att kommunicera med sig själv och med terapeuten. Behandlingsformen kan användas i olika syften och inom många olika områden. Ett syfte kan vara att väcka livslust, ett annat att förbättra kommunikation och öka självkännedom. Bildterapins syfte kan också vara psykoterapeutiskt – insikt och utveckling.
Utställningen visar autentiskt material av klienter som gått i bildterapi. Bildterapi är fortfarande en ung behandlingsform. Metoden lanserades i Sverige på 1960-talet när konstnärer, arbetsterapeuter, lärare och andra som utbildat sig utomlands började använda bildskapande i psykiatrisk vård och i specialundervisning.
Idag finns landets enda bildterapeut-utbildning på högskolenivå vid Umeå universitet. Från och med i år ges utbildningen som ett magisterprogram, en påbyggnadsutbildning inom vård och socialt arbete för redan yrkesverksamma. Vid Umeå universitet pågår också flera forsknings- och utvecklingsprojekt kring bildterapins betydelse för upplevelse av identitet och hälsa.
Vid pressvisningen medverkar Birgitta Englund, leg. arbetsterapeut, bild- och gestaltterapeut och kursansvarig för Masterutbildningen i bildterapi vid Umeå universitet och bildterapeut Lena-Marie Holmgren. I samarbete med Bildterapeututbildningen, Umeå universitet och Bildterapiföreningen i Norrland (BiN).
Programverksamhet
I anslutning till utställningen anordnas ett intensivt program med föreläsningar och öppna workshops där den intresserade bland annat kan prova på bildterapi under professionell ledning. Läs mer