Konstnärligt campus blir global arena för konstnärlig forskning
NYHET
Ett nationellt symposium om konstnärlig forskning samlar över 200 forskare från 26 länder på Konstnärligt campus. Arrangemanget sker i Vetenskapsrådets regi och medarrangör är UmArts vid Umeå universitet. Symposiet är en plattform för kritisk och kreativ dialog om konstnärlig forskning och samtliga institutioner och verksamheter på Konstnärligt campus är involverade på ett eller annat sätt i arrangemanget som pågår mellan den 4 och 6 december.
Ele Carpenter, professor vid Arkitekthögskolan vid Umeå universitet och föreståndare för UmArts. Foto: Mattias Pettersson.
– UmArts är ju ett forskningscentrum för konst, arkitektur och design vid Umeå universitet som startade 2021. Vi stöder tvärvetenskaplig, kritiskt engagerad och praktikbaserad forskning inom Konsthögskolan, Designhögskolan och Arkitekthögskolan samt Bildmuseet. Nu när vi är igång med ett team av postdoktorer och visionära projekt tänkte vi att det skulle vara läge att bjuda in fler som är involverade i konstnärlig forskning att komma till oss och diskutera och tänka runt några av de viktiga frågorna inom forskningen som finns just nu, förklarar Ele Carpenter, professor vid Arkitekthögskolan vid Umeå universitet och föreståndare för UmArts.
Maria Hellström Reimer, vetenskaplig rådgivare med särskilt ansvar för konstnärlig forskning på Vetenskapsrådet. Foto: Vetenskasprådet.
– När det gäller konstnärlig forskning är Umeå och konstnärligt campus en nationellt väldigt spännande miljö. Genom samarrangemanget av symposiet kan vi tillsammans arbeta för att stärka den nyfikenhetsdrivna och metodutvecklande forskningen och synliggöra dess mångfald, säger Maria Hellström Reimer, vetenskaplig rådgivare med särskilt ansvar för konstnärlig forskning på Vetenskapsrådet, som står bakom arrangemanget.
Hundratals forskare från hela världen
Det omfattande programmet är en blandning av keynotes, paneldebatter och installationer. Inledningstal, keynotes och vissa sessioner kommer att direktsändas på www.umu.se/live. Och totalt är det alltså över 200 forskare från 26 länder som ska lyssna, prata och diskutera på Konstnärligt campus.
– Den stora uppslutningen är ingen slump. Det ligger mycket fokuserat och passionerat arbete bakom, framförallt i utvecklingen av en inkluderande struktur med plats för många röster och många brännande ämnen. UmArts har också lyckats samla de konstnärligt orienterade krafterna inom universitetet och på kort tid lyckats bygga upp en stark forskningsmiljö och ett stort engagemang för konstnärlig grundforskning, säger Maria Hellström Reimer.
Faktiska och metaforiska orkaner
Symposiet undersöker det dynamiska samspelet mellan mer-än-mänskliga krafter och kulturellt motståndskraftiga strukturer. Inspirationen till symposiets namn - Hurricanes and Scaffolding - är hämtat från den amerikansk konstkritikern, kuratorn och författaren Nora N. Khans essä "Towards a Poetics of Artificial Super Intelligence".
– Det är många orkaner som tornar upp sig, både faktiska och metaforiska, från artificiell superintelligens till tsunamier, vindar, bränder och översvämningar, till klimatkrisens hot mot atlantiska havsströmmar och katastrofer i form av krig och folkmord, och vi behöver kreativa strategier och taktiker för att hantera dessa allt vanligare utmaningar, förklarar Ele Carpenter.
– Det för oss in på begreppet scaffoldings, som ungefär kan översättas som byggnadsställningar, improviserade tillfälliga strukturer och infrastrukturer för att bygga motståndskraft. Hur kan vi skapa de samhällen vi vill leva i och hjälpa oss att vara goda människor i en miljö med flera arter. Våra stödfunktioner bör vara kritiska och kreativa och öppna upp nya utrymmen för den politiska fantasin - för att föreställa sig saker på ett annat sätt, avslutar Ele Carpenter.
Mellan den 4 och 6 december pågår Hurricanes and Scaffolding – Symposium om konstnärlig forskning 2024 och här är hela programmet (endast på engelska). Inledningstal, keynotes och vissa sessioner kommer att direktsändas på www.umu.se/live.