NYHET
Den årliga konferensen för Kemiskt Biologiskt Centrum, KBC, vid Umeå universitet och SLU ägde rum förra veckan. Under en tvådagars hyllning till interdisciplinär forskning och samarbete bjöd KBC in prisbelönta forskare, studenter och representanter från infrastrukturer och industri att dela idéer och resultat under temat ”sensing”.
Årets upplaga av KBC-Dagarna belyste temat “sensing”, bland annat med inbjudna huvudtalare. Här ser vi Dr. David McKee från University of Strathclyde, Glasgow, och Universitetet i Tromsø, som talade om hur Arktis ljuscykler påverkar bland annat livet i havet.
BildRebecca Forsberg
Att erbjuda tid för att nätverka gjorde att folk samlades tillsammans och verkligen pratade
KBC, ett tvärvetenskapligt forskningscentrum i samarbete mellan Umeå universitet och SLU, samlar forskning inom livsvetenskap – life science, medicin och fysik. Centret är beläget i KBC-huset och erbjuder en engagerande vetenskaplig miljö med flera tillgängliga infrastrukturer. I 15 år har KBC-dagarna fungerat som ett forum för att diskutera forskning samt lyfta fram forskningsframsteg, utmärkelser och nya forskare vid KBC.
– KBC-dagarna samlar forskare med olika bakgrunder och är en möjlighet att både dela erfarenheter från olika forskningsfält och att skapa gränsöverskridande samarbeten, säger Rachel Feeney, doktorand vid Institutionen för molekylärbiologi och del av organisationskommittén för KBC-Dagarna 2024.
KBC samlar forskare över ett brett spektrum av discipliner, med möjligheter att arbeta och utbyta expertis och erfarenheter med andra forskare. KBC-dagarna samlar centrets forskare varje år under en tvådagarskonferens i KBC-huset.
Bild Rebecca Forsberg
I årets upplaga fick konferensdeltagarna ta del av banbrytande forskning som sträcker sig från ljusets cykel i Arktis, den bullriga miljö som växter lever i, komplexa funktioner hos cellväggar, till användning av biomaterial i hälsovårdsdiagnostik och mycket mer. Det förstnämnda ämnet belystes av den inbjudna forskaren David McKee från University of Strathclyde, Glasgow, och Universitetet i Tromsø – Norges arktiska universitet. Han konstaterar:
– Det är inte ovanligt att vilja främja interdisciplinärt samarbete, men det är notoriskt svårt att göra det bra. Jag tycker att KBC-dagarnas upplägg är exemplariskt, och jag är tacksam för att få delta i detta fantastiska evenemang.
Mellan sessionerna med presentationer hade deltagarna möjlighet att lära sig mer om KBC:s infrastrukturer, interagera med representanter från industri och samtala om idéer över en kopp kaffe.
– Att erbjuda tid för att nätverka gjorde att folk samlades tillsammans och verkligen pratade! Jag tror att den sociala delen är avgörande för att främja nya samarbeten, säger David McKee.
Den första dagen innehöll också en session dedikerad för doktorander, där de fick chansen att presentera antingen en poster eller en 2-minuters “Elevator Talk” om sin forskning. Den bästa presentationen, vald av en kommitté, belönades med ett resebidrag sponsrat av Umeåföretaget Agrisera.
– Att presentera inför folk tycker jag är rätt så obehagligt, men jag tycker att det är bra att få öva på det, för inom forskning måste vi alltid presentera vårt arbete, säger Sophia Hernandez, doktorand vid Institutionen för molekylärbiologi, som vann Elevator Talk-priset för sitt föredrag om användningen av den Nobelprisbelönta gentekniken CRISPR-Cas9 för att karakterisera malariaparasiter. Hon säger att hon gillade utmaningen att kondensera sin forskning till några få minuter.
– Det fick mig att tänka på de verkligt viktiga aspekterna av min studie.
Under doktorandsessionen gav flera av KBC:s doktorander “Elevator Talks”, där Sophia Hernandez vid Institutionen för molekylärbiologi vann ett resebidrag sponsrat av Agrisera. Här med Joanna Porankiewicz-Asplund från Agrisera och Stefan Björklund, samordnare vid KBC och professor vid Institutionen för medicinsk kemi och biofysik.
BildAnna Shevtsova
Deltagarna på konferensen röstade också fram det bästa doktorandpostern, där Trung Nguyen vid Kemiska institutionen tilldelades första plats, för hans poster om att “ana” vatten på Mars.
Den första dagen avslutades med konferensmiddag, där deltagarna kunde fortsätta nätverka och fira de utmärkelser som delats ut under året och vid konferensen.
– Ljudet av intensiva samtal som fyllde rummet när vi alla delade en måltid kring levande ljus – det var verkligen speciellt, säger David McKee.
Konferensens första dag avslutades med en middag i KBC-huset.
BildRebecca Forsberg
Under konferensens andra dag hade KBC:s infrastrukturer möjlighet att presentera de toppmoderna resurser och tjänster som erbjuds i Umeå, och Umeå Postdoc Society anordnade både Pitch-presentationer och en paneldiskussion om karriärvägar.
– Jag tyckte det bästa var att få höra så många olika forskares presentationer, för det belyste verkligen det breda spektrumet av forskning som bedrivs vid KBC, säger Ciaran Gilchrist, postdoktor vid Institutionen för molekylärbiologi, som vann ett pris för sin Pitch-presentation om multiresistens. Han delade priset, sponsrat av Umeå Biotech Incubator, med Ilian Giordano Ponce Pineda, postdoktor vid Institutionen för fysiologisk botanik.
Gilchrist, är entusiastisk över erkännandet: – Jag har alltid gillat att kommunicera min forskning, men jag blir lite nervös när det närmar sig faktiska presentationen, så det känns verkligen roligt att få ett pris för något jag tycker om!
UUmeå Postdoc Society arrangerande en session med “Postdoc Pitches” och ett uppskattat panelsamtal om karriärsvägar. I panelen fanns Nora Lehotai (forskningssamordnare vid MIMS), Dimitry Malyshev (Staff scientist, Institutionen för fysik), Tulio Teruo Yoshinaga ('EC' scholar, Institutionen för klinisk mikrobiologi), Anton Kirch (MCSF scholar, Institutionen för fysik), Sofia Mayans (Director of Business Development Diamyd Medical) och Fariba Mansourizadeh (Staff scientist, Institutionen för molekylärbiologi). Samtalet modererades av Najat Dzaki (Postdoc, Institutionen för molkeylärbiologi).
BildRebecca Forsberg
Ilian Giordano Ponce Pineda (till vänster, postdoc vid Institutionen för fysiologisk botanik) och Ciaran Gilchrist (mitten, postdoc vid Insitutionen för molekylärbiologi) vann pris för sina Pitch-presentationer. Priset var sponsrat av Umeå Biotech Incubator, UBI, och delades ut av Tobias Tovedal (höger), affärscoach vid UBI.
BildRebecca Forsberg
Den tvärvetenskapliga satsningen är styrkan hos KBC, men det är en utmaning att se till att alla forskningsområden är representerade i konferensschemat, både när det gäller de lokala presentationerna och de inbjudna huvudtalarna.
– För att säkerställa att vi har en så rättvis representation som möjligt, består organisationskommittén av representanter från de olika institutionerna vid KBC, förklarar Rachel Feeney.
Arrangemang som KBC-Dagarna hade inte varit möjliga utan det gemensamma engagemanget hos KBC, samt genom stöd från våra sponsorer, vars bidrag var ovärderligt för att göra konferensen minnesvärd. Med 2024 års framgångar som bevis på att tvärvetenskapligt samarbete är nyckeln för att driva vetenskaplig utveckling och innovation, blickar KBC framåt mot 2025.
För mer information om sessioner, nyckeltalare och andra höjdpunkter från KBC-Dagarna 2024, besök KBC-Dagarna 2024 eventsida.