Kampradsstiftelsen ger miljonanslag för utveckling av e-behandling
NYHET
En forskargrupp under ledning av Eva Samuelsson vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet får 3,9 miljoner kronor från Familjen Kamprads stiftelse för forskning kring e-behandling av urininkontinens. Anslagen beviljades nyligen för projektet E-behandling vid urininkontinens hos kvinnor, män, äldre och sköra äldre.
Projektet leds och genomförs av Umeå universitet i samarbete med Lunds universitet, Örebro universitet, Mittuniversitetet Östersund, Region Jämtland Härjedalen, Skånes sjukvård och patientföreningar. Forskargruppen har nyligen i projektet Tät.nu visat att behandling med en mobilapp för träning av bäckenbotten är effektiv mot urinläckage hos kvinnor i samband med ansträngning.
– Det här är väldigt roligt! Våra pågående studier i projektet Tät.nu riktar sig till kvinnor med urininkontinens. Men med Kampradsstiftelsens stöd kan vi nu också utveckla och utvärdera behandlingsprogram för män, äldre, sköra äldre och deras anhöriga. Anslaget ger oss dessutom en möjlighet att undersöka hur de appar vi utvecklat hittills – när de översatts till olika språk – fungerar i grupper med olika kulturella och språkliga bakgrunder, säger Eva Samuelsson som är universitetslektor inom allmänmedicin och även distriktläkare vid Krokoms hälsocentral.
Nylanserad e-behandlingsstudie
Inom forskningsprojektet lanserades nyligen en studie med 120 kvinnor som ska utvärdera om en ny app, Tät®II, kan vara effektiv som behandlingsprogram för kvinnor med trängningsinkontinens och blandinkontinens. Trängningsinkontinens är vanligt. Nästan hälften av alla kvinnor med inkontinens har inslag av urinläckage i samband med plötslig och kraftig kissnödighet.
– Vi ser att självstyrd träning är en mycket uppskattad behandlingsform. Den första Tät-appen, som vi gjorde fritt tillgänglig för två år sedan, får idag 30-50 nya användare per dag, säger Eva Samuelsson.
Tät.nu är ett forskningsprojekt med syftet att utveckla, utvärdera och implementera e-behandling för inkontinens. Appen Tät® och appen Tät®II utvecklades inom detta projekt i samarbete med ITS avdelning för IT stöd och systemutveckling vid Umeå universitet. Malin Sjöström är postdoc i projektet Tät.nu, Emma Nyström och Ina Asklund är doktorander och Towe Blomqvist är blivande doktorand. Forskare från olika universitet i Sverige medverkar i flera av de studier som ansökan gäller.