"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2022-11-28

Journaliststudenter anlitades som skribenter

NYHET När kommunikationsbyrån Spoon skulle göra det nya studentlivsmagasinet för Umeå universitets räkning anlitade de journaliststudenterna Evelina Engman och Paulina Sörlin, båda även verksamma vid Umeå Studentradio. Studentlivsmagasinet användes nyligen på Öppet hus och kommer också att användas vid höstens mässor.

Text: Therese Ekström

Det bästa med journalistprogrammet i Umeå är att det är brett, vi får lära oss grunderna i medie- och kommunikationsvetenskap och samtidigt göra praktiska uppgifter som reportage och nyhetsinslag

Vad har varit roligast och mest lärorikt med det här arbetet?

– Jag har fått i uppdrag att skriva varierande typer av artiklar som exempelvis krönika och faktatext, vilket har varit utmanande men också roligt. Sedan är den redaktionella biten kul att pröva på, att kunna bolla idéer med en ”redaktionschef” och skapa något lite nischat som passar tidningens övriga uttryckssätt, säger Evelina Engman.

– Att få utvecklande feedback från redaktören på Spoon, och på så sätt vässa de texter jag skrivit, säger Paulina Sörlin.

Vad var det som gjorde att ni ville läsa Journalistprogrammet?

– Jag läser journalistprogrammet för att jag alltid har haft ett stort intresse för media i alla former, som radio, podd, tv och tidning, Evelina Engman. 

– Jag har alltid haft en stark instinkt om att berätta historier och att skriva ned dem. Det, i samband med att jag utvecklat ett stort intresse för fotografi, gjorde att jag kände att journalistyrket lät som ett perfect match för mig, Paulina Sörlin.

Vad är det bästa med programmet?

– Det bästa med journalistprogrammet i Umeå är att det är brett – vi får lära oss grunderna i medie- och kommunikationsvetenskap, samtidigt som vi får göra praktiska uppgifter som reportage och nyhetsinslag, säger Evelina Engman.

– Att få utföra själva hantverket journalistik - att få skriva, fota, redigera, träffa och intervjua människor och sedan förmedla dessa olika versioner av verkligheten till andra, säger Paulina Sörlin.

Ni jobbar ju också på Studentradion. Hur ser ni på skillnaden mellan skrivna artiklar/reportage och radio?

– Umeå studentradio är en medieplattform där det skapas både skrivna artiklar och intervjuer som radiosändningar och podcasts. Den största skillnaden mellan skrivet material och radiomaterial ligger nog i hur man som lyssnare tar in informationen. Personligen tycker jag att radio och podd är jättekul då samtal ofta blir mer levande, dessutom är det en så enkel medieform att ta in. Oftast gör vi ju andra saker medan vi lyssnar, säger Evelina Engman.

– Oj, det är stor skillnad tycker jag. De olika medierna förmedlar helt olika känslor och synvinklar. Det går att bygga upp miljö på helt olika sätt inom de olika medierna. Men båda är lika bra tycker jag, fast på olika sätt. Radio är ett mer flyktigt medium där lyssnaren måste förstå sammanhanget hela tiden och det ska vara tydligt och bildligt språk. Medan skrivna artiklar är väldigt självständiga och mer talar för sig själva och kan därför tolkas på lite olika sätt, säger Paulina Sörlin.

Vilket skulle ni helst arbeta med i framtiden?

– Jag är fortfarande osäker på vad jag vill efter denna utbildning. Journalistprogrammet öppnar dörrar för mycket och det är många yrken jag skulle vilja testa: nyhetsuppläsare, programledare, formgivare, kommunikatör… listan kan göras lång, säger Evelina Engman.

– I Sverige: Jag tar gärna över efter Carina Bergfeldt när hon är nöjd med sitt tv-program. Utomlands: Jag drömmer om att någon gång få arbeta för National Geographic och komma nära naturen och faktiskt skriva om det som betyder allra mest, säger Paulina Sörlin.