"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2023-10-24

Idrottshögskolans nätverksdag engagerade

NYHET Ett 30-tal anställda inom idrottsområdet vid Umeå universitet deltog i Idrottshögskolans nätverksdag och diskuterade idrottens gränsdragningar ur olika synvinklar.

Idrotten spelar en viktig och central roll i vårt samhälle. Idrotten förenar och engagerar många människor, närmare 3 miljoner av den svenska befolkningen tillhör en idrottsförening. Idrotten ska vara trygg och inkluderande, ändå förekommer ibland överträdelser av samhällets fastlagda normer och det finns en uppfattning om att det som sker på en idrottsplan ska hanteras och lösas av idrotten själv, utan rättslig inblandning.

Det aktuella ämnet ”Idrottens gränsdragningar” lockade anställda inom universitetet till en eftermiddag med föreläsningar och dialog.

Komplexa utmaningar

Åsa Ögren, ordförande för RF SISU Västerbotten, presenterade många intressanta reflektioner kring det som sker inom idrotten i relation till det samhälleliga gränslandet, såväl nationellt som internationellt.

Värderingsbaserade utmaningar inom idrotten är många och komplexa. Bland annat utmanas breddidrotten av kommersiell idrott, olika akademier jobbar med tidig specialisering med målsättningen att skapa elitidrottare. Genusfrågan är en annan utmaning, hur agerar idrotten om man exempelvis är född kille men identifierar sig som tjej? En ytterligare utmaning är att kriminella intresserar sig för idrotten för att sedan rekrytera barn till kriminell verksamhet. Fusk i olika former är en annan prövning idrotten brottas med.

–När det gäller trygg idrott har vi i dag möjligheten att visselblåsa, den möjligheten fanns inte för några år sedan, säger Åsa Ögren. 

E-sport lockar många ungdomar

E-sport, tävlingar inom datorspel och spel på konsol, är en annan het debatt inom ämnet idrottens gränsdragningar. Det har länge diskuterats om e-sport ska räknas som en giltig sport eller inte.

–E-sport är en precisionsidrott, precis som skytte eller curling, säger Lisa Lind, e-sportare och grundare av Female Legends.

Lisa berättar att E-sportförbundet funnits sedan år 2016, men inte förrän 2023 blev de en del av Riksidrottsförbundet. Många ungdomar slutar med sin vanliga idrott under tonårstiden, i stället övergår flera av dem till e-sport. En tydligare föreningsorganisering av e-sporten kan bidra till att motverka det växande antalet stillasittande barn och ungdomar.

Idrottens rättsliga gränser

Johan Lindholm, professor i rättsvetenskap vid Juridiska institutionen, avslutade Idrottshögskolans nätverksdag genom att förklara hur idrotten förhåller sig till rätten.

Johan belyste att gränserna, minst sagt, är luddiga och delade med sig av olika juridiska exempel. Han berörde bland annat fallet mellan den kvinnliga friidrottaren Caster Semenya, som från födsel har höga testosteronnivåer, och det Internationella friidrottsförbundet, IAAF. Semenya anser att IAAFs krav på medicinering för att sänka nivån av testosteron för att få tävla bland annat bryter mot rätten till kroppslig integritet.

–Idrottshögskolans nätverksdag blev en eftermiddag med positiv stämning, intressanta frågor till presentatörerna samt diskussionsvilliga deltagare. Stort tack till alla inblandande, säger Ulrika Haake, föreståndare för Idrottshögskolan.

Save the date

–Vi vill också passa på att välkomna alla studenter, anställda och externa åhörare till Idrottshögskolans forskningsdag som arrangeras den 16 maj 2024. Forskare inom Idrottshögskolans forskningsnätverk presenterar då sin senaste forskning inom idrottsområdet, avslutar Pernilla Eriksson, biträdande föreståndare för Idrottshögskolan.

Ulrika Haake
Professor
E-post
E-post
Telefon
090-786 96 21
Pernilla Eriksson
Områdeschef
E-post
E-post
Telefon
090-786 55 29