"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2023-09-22

Hälsa på campus 13 september slog deltagarrekord

NYHET Höstterminens årliga friskvårdsdag lockade många studenter och anställda till en dag med fokus på hälsa, samhörighet och gemenskap.

Onsdag 13 september bjöds alla studenter och anställda vid Umeå universitet in till friskvårdsdagen, Hälsa på campus. Målet med Hälsa på campus är att inspirera och motivera till fysisk aktivitet samtidigt som att ge ökad kunskap om fysisk aktivitet och hälsa. 

–Hälsa på campus innehåller både föreläsningar med aktuella teman samt aktiviteter som kan vara rejält svettiga eller så lugna att de inte ens kräver träningskläder. Tanken är att alla kan vara med efter sitt intresse och förutsättningar, säger Pernilla Eriksson, projektledare för Hälsa på campus.

–Höstens upplaga av Hälsa på campus tog nytt deltagarrekord, jättekul att över 2000 studenter och anställda delade dagen tillsammans, säger Tove Mårs, projektsamordnare vid Idrottshögskolan.

En av deltagarna under dagen var Johanna Blomström, anställd vid personalenheten.

–Hälsa på campus är otroligt värdefullt, dels träffar man studenter och personal från olika delar av Umeå universitet dels är det otroligt inspirerande för välmåendet, säger Johanna.

En av många deltagande studenter var Juliette Barberon, internationell utbytesstudent.

–Jag gillar Hälsa på campus! Det är väldigt trevligt att få möjligheten att prova på nya idrotter. Dessutom är det mycket intressant med föreläsningar inom ämnet fysisk aktivitet och hälsa som är en viktigt del av studentlivet. Särskilt här i Umeå som den idrottsstad Umeå är, instämmer Juliette.

Smörgåsbord av aktiviteter

På campus och i Umeå med omnejd genomfördes många aktiviteter med liv och rörelse. Nytt för höstens aktivitetsprogram var bland annat sprint snabbhet, kajakpaddling, swimrun, green woodcraft, konstvandringar, stjärnqigong och barbershop med Snowflakes singers.

Nejlika Khajeh-Amid, tandläkarprogrammet, testade på kajakpaddling tillsammans med sina studiekamrater.

–Kajakpaddlingen var verkligen superkul, 10 poäng av 10 möjliga. Hälsa på campus är ett jättebra koncept. Tack för alla Hälsa på campus jag hunnit med under mina fem år som student på Tandläkarprogrammet, säger Nejlika.

Aktiviteten green woodcraft lockade många till att slöjda ute i det fria.

–Många utbytesstudenter tog chansen att prova på träslöjd i det fria, det var något helt nytt för de flesta av dem, berättar Pär Norén, Idrottshögskolan och en av instruktörerna för aktiviteten.

På programmet fanns också favoriter i repris, exempelvis fiske, mountainbike, crawl och löpskolning med IKSU.

Hälsofylld start på terminen

–Hälsa på campus ligger tidigt på höstterminen och ger studenter och anställda möjlighet att sätta sin hälsa i fokus. Förutom att anställda och studenter mår bättre, fysiskt och psykiskt, av att röra på sig så bygger vi gemenskap och samhörighet under denna friskvårdsdag, säger Tove Mårs.

Studenterna på tandläkarprogrammet är sedan flera år tillbaka föredömliga på att nyttja dagen tillsammans.
–Tandläkarprogrammet är en god ambassadör för eventet och ger studenterna fina förutsättningar för att kunna delta, fortsätter Tove.

Träningens positiva effekter

I Aula Nordica erbjöds föreläsningar med Lina Martinsson, specialistläkare i psykiatri och forskare vid Karolinska institutet, samt med Mats Sundin, tidigare hockeylegend.

–Vi mår bättre, hjärnan fungerar bättre och vi orkar mer om vi får in fysisk aktivitet i vår vardag. Fysisk aktivitet har mycket stora och positiva effekter direkt och på längre sikt. Förenklat kan man säga att vi blir mindre sjuka och får lägre risk för att dö i förtid, säger Lina Martinsson.

–Utöver de omedelbara fysiska fördelarna som träningen innefattar, visar forskning även att träning är lika effektiv som mediciner och terapi vid lätt till måttlig depression. Jag hoppas att vi kan rulla ut detta på ett tydligare sätt framöver, fortsätter Lina Martinsson.

Med anekdoter från sin hockeykarriär fortsatte Mats Sundin belysa vikten av fysisk aktivitet. Tillsammans med några av Sveriges främsta forskare driver Mats IMR, institutet för människor i rörelse. Han berättade bland annat om de evidensbaserade KPI:er som de tagit fram för en hållbar medarbetare.

–En ökad ohälsa i vårt samhälle leder till högre sjukfrånvaro och därmed en minskad produktivitet. De evidensbaserade KPI:erna vi kommit fram för en hållbar medarbetare är fysisk aktivitetsnivå, allmänt hälsotillstånd, upplevelse av smärta, stress och arbetsförmåga. Vi vill verkligen belysa vikten av goda levnadsvanor, förklarar Mats Sundin. 

Save the date

–Idrottshögskolan vill rikta ett varmt tack till alla medspelare och deltagare som bidragit till att Hälsa på campus 13 september blev en härlig och lärorik dag. Vi ses igen på Hälsa på campus 13 februari 2024, avslutar Pernilla Eriksson.