NYHET
Helena Kjellsson bär titeln bergmästare och är bland annat ansvarig för att hantera alla ansökningar om att starta gruvor. Den 22 november kommer hon att delta vid Umeå universitets konferens Perspectives för att diskutera samhällets behov av mineraler.
– Liksom många andra frågor är gruvfrågan alltmer polariserad. Samtidigt som förståelsen för behovet av mineralutvinning ökar, ökar också antalet kritiska röster, framför allt lokalt, säger bergmästare Helena Kjellsson.
Helena Kjellsson är bergmästare på Sveriges geologiska undersökning (SGU), som är myndigheten för frågor om berg, jord och grundvatten i Sverige. Hon är därmed ansvarig för handläggningen av ärenden enligt minerallagen – från undersökningstillstånd till bearbetningskoncession och markanvisning samt tillsyn. Foto: Mikael Silkeberg.
Rubriken för samtalet på konferensen Perspectives är ”Samhällets behov av metaller”. Teknikutveckling och den gröna omställningen bygger till stor del på tillgång till olika typer av mineraler och metaller. I samtalet deltar Pär Weihed, prorektor vid Luleå tekniska universitet och professor i malmgeologi, André Månberger, programchef Mistra Mineral Governance, Nicholas Kamenos, professor och föreståndare för Umeå marina forskningscentrum, samt Helena Kjellson som alltså är bergmästare på Svenska geologiska undersökningar (SGU).
– Bergsstaten var tidigare en egen myndighet men är numer en självständig del av SGU. Vi handlägger ärenden enligt minerallagen, från undersökningstillstånd till bearbetningskoncession och markanvisning och utöver också tillsyn. Bergsstaten är en av Sveriges äldsta myndigheter och bildades 1637, då som Generalbergsamtet.
Utifrån ditt perspektiv, vad är viktigast när man talar om naturresurser och den hållbara utvecklingen?
– Jag har att förhålla mig till gällande lagstiftning, framförallt minerallagen, i min myndighetsutövning. Gruvnäringen har genom historien varit mycket viktig för Sverige och fortsätter att vara det. Detta avspeglar sig i minerallagen, vars tydliga syfte är att främja prospektering och ett effektivt nyttjande av Sveriges mineraltillgångar.
Hur ser utvecklingen ut för Bergsstaten, har ni märkt av någon ökning av antal ansökningar om gruvbrytning?
– Gruv- och prospekteringsbranschen är cyklisk och antalet ansökningar om undersökningstillstånd varierar mycket mellan åren. Förra året såg vi en stor ökning. I år ligger vi inte riktigt på samma höga nivåer, men alltjämt högre än 2022.
– Den trend som vi ändå ser är att de så kallade batterimineralen är mer eftersökta och att bolagen intresserar sig alltmer för områden utanför de traditionella gruvområdena. För tillfället ser vi också relativt många ansökningar om bearbetningskoncessioner, men här är det totala antalet så litet att det är svårt att tala om trender.
Du påpekar att gruvfrågan blivit mer polariserad, samtidigt som du möter större förståelse för behovet av mineralutvinning finns det även fler kritiska röster. Hur påverkar det din myndighet?
– I detta klimat blir det allt viktigare för oss att aktivt arbeta för att upprätthålla förtroendet för oss som myndighet och för tillståndsprocessen. Jag pratar mycket med mina medarbetare om vårt demokratiska uppdrag.
Missa inte att ta del av Helena Kjellssons fortsatta resonemang om samhällets behov av metaller och hur det påverkar oss alla den 22 november på konferensen Perspectives vid Umeå universitet – läs mer och anmäl dig nedan eller via denna länk.