"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2024-11-20

Geografdagarna 2024: Fokus på framtidens geografi och hållbarhet

NYHET Geografdagarna 2024 vid Umeå Universitet samlade under två dagar lärare, forskare och andra intressenter från Luleå i norr till Kristianstad i söder och Umeå i öst till Ammarnäs i väst. för att diskutera geografiämnets roll i en föränderlig värld. Med teman som nya läroplaner, hållbar samhällsutveckling och grön omställning, blev konferensen en arena för kunskapsutbyte och inspiration.

Text: Simon Oja

Geografi är ett syntesämne som visar hur allt hänger ihop.

Geografiämnets framtid i fokus

Geografdagarna är en nationell mötesplats som återkommer vartannat år. Värd för årets konferens var institutionen för geografi vid Umeå Universitet. Deltagarna kunde diskutera ämnets framtid, inte minst i ljuset av de nya kursplanerna i grund- och gymnasieskolan, Lgr22 och GY25. Lotta Dessen Jankell, en av de sakkunniga bakom kursplanerna, kommenterade dessa under konferensens inledande panelsamtal.

– Genom att lyfta fram systemtänkande i kursplanerna kan vi hjälpa elever att förstå komplexa samband och helhet, sade Dessen Jankell.

Konferensen belyste också skillnader i geografiämnets plats i olika länder och hur det kan utvecklas för att möta globala utmaningar.

Norra Sveriges gröna omställning

Ett centralt inslag i konferensen var Rikard Erikssons presentation "Det nya framtidslandet? Norra Sveriges (gröna) industrialisering". Han beskrev hur regionens industrialisering förändrar den geografiska spelplanen och hur detta påverkar samhällsplanering, arbetsmarknad och utbildning.

– Norra Sveriges industriella expansion ställer nya krav på geografiska insikter för att hantera både möjligheter och utmaningar, förklarade Eriksson.

Lina Polvi Sjöberg byggde vidare på detta tema genom att belysa hur de naturliga förutsättningarna i norrländska vattendrag, som präglas av unika egenskaper och processer, påverkar regionens möjligheter att utnyttja sina naturresurser. Genom sin analys visade hon hur samspelet mellan naturgeografi och samhällsplanering är avgörande för att förstå regionens utveckling.

Geografidagarna som mötesplats

Konferensen är en viktig arena för erfarenhetsutbyte och dialog mellan lärare och forskare. Ett framträdande tema var behovet av att stärka fortbildningen för geografilärare, ett område som deltagarna betonade som särskilt angeläget.

Geografidagarna är en unik möjlighet att föra samman olika perspektiv och stärka banden mellan akademi och skolgeografi.

Håkan Appelblad, ansvarig för programmet och lektor vid Umeå Universitet, betonade konferensens betydelse som en mötesplats.

– Geografidagarna är en unik möjlighet att föra samman olika perspektiv och stärka banden mellan akademi och skolgeografi. Den här typen av möten är avgörande för att stärka geografi som ett kunskapsområde och forma framtidens undervisning och forskning inom ämnet.

Hampus Hallingfors, doktorand i kulturgeografi och utbildningsvetenskap vid Umeå Universitet och en av arrangörerna, underströk värdet av samarbete.

– Att samla forskare och lärare ger oss möjligheten att utveckla geografiämnet och rusta kommande generationer för att bättre förstå vår värld.

Utöver dialogerna kring fortbildning och samverkan fick deltagarna genom workshops och en exkursion längs älvdalen möjlighet att fördjupa sina kunskaper och utbyta konkreta idéer. Dessa aktiviteter speglade konferensens ambition att inte bara inspirera utan också förse deltagarna med verktyg för att stärka geografiämnet både i klassrummet och forskningen.

Kultur och gemenskap

Första dagen avslutades med middag på Restaurang Bygden vid Bildmuseet, där serietecknaren Mats Jonsson höll ett uppskattat föredrag om sina böcker "Nya Norrland" och "När vi var samer". Musikunderhållningen bidrog till en varm och engagerande atmosfär.

Under geografdagarna skedde också utdelningen av priset Årets geografilärare. 2024 års pris gick till Ingemar Wiklund, Kristinedalsskolan Stenungsund. Juryn skriver bl.a. att Ingemar ”är en lärare som använder sig av olika moderna tekniker i klassrummet och med dessa utmanar eleverna inom alla geografins områden”. Priset är inrättat av Svenska Nationalkommittéen för geografi och Svenska Sällskapet för Antropologi och Geografi (SSAG).

Geografdagarna avslutades traditionsenligt med det årliga kollokvium som arrangeras av Nationalkommittén för geografi. Under kollokviet hade Dieter Müller, professor i kulturgeografi tillika vicerektor vid Umeå universitet en presentation om geografiämnets utveckling i Sverige. Dieter Müller blev i juni 2023 invald som ny ledamot i Kungl. Vetenskapsakademien, och han är också ledamot i Nationalkommittén för geografi. I sitt tal argumenterade Dieter för behovet av omvärldskunskap och kompetens i regional geografi, samt riskerna med fragmentering av kunskap och brist av systemförståelse. I det perspektivet har ett sammanhållet geografiämne en stor potential och den viktiga uppgiften att bidra till bildning. 

Geografdagarna 2024 visade att geografiämnet spelar en avgörande roll i att förstå och möta samtidens utmaningar, och Umeå Universitet stärkte sin position som en viktig aktör för framtidens geografiutbildning.