"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2025-04-01

Fyra doktorander får 12 poäng och Humanistiska fakultetens pedagogiska pris 2025

NYHET Deras kurs om språkvetenskapliga perspektiv på Eurovision har både nationellt och internationellt rönt stor uppmärksamhet. Nu får de fyra bakom kursen Humanistiska fakultetens pedagogiska pris och tilldelas ”douze points” av juryn.

Text: Per Melander

Humanistiska fakultetens pedagogiska pris 2025 på 30 000 kr tilldelas lärarlaget bakom kursen "Språkvetenskapliga perspektiv på Eurovision Song Contest"; Solveig Bollig, Martina Terrazzano, Kajsa Törmä och Paulette van der Voet.

Motivering:

Lärarlaget Solveig Bollig, Martina Terrazzano, Kajsa Törmä och Paulette van der Voet får Humanistiska fakultetens pedagogiska pris för samarbetet med att utveckla en pedagogiskt väl genomtänkt kurs i språkvetenskap, som knyter samman ett populärkulturellt evenemang med aktuell forskning vid institutionen. Kursen har fått positiva omdömen av studenterna, haft god genomströmning och väckt stor medial uppmärksamhet, nationellt och internationellt, vilket satt språkvetenskap, humaniora och Umeå universitet på kartan. Fakulteten ger dem 12 poäng!

Syftet bakom kursen, som gavs första gången sommaren 2024, är att öka intresset för språkvetenskap och språkdidaktik. Genom att utgå från ett populärkulturellt fenomen får kursen verktyg för att öka studenternas motivation och lärande. Kursgenomförandet och kursupplägget är effektivt, nytänkande och pedagogiskt genomtänkt.

Kursen har inte bara uppmärksammats medialt, men också i akademiska sammanhang nationellt och internationellt utifrån pedagogiskt upplägg och tematik. Lärargruppen planerar för en ny kursstart sommaren 2025 och för att gemensamt skriva vetenskapliga artiklar utifrån erfarenheter av kursen; dels språkdidaktiskt om kursens pedagogik, dels ur ett språkvetenskapligt perspektiv.

Glada över att ha fått priset

Solveig Bollig säger att det är otroligt roligt att det är ett lärarlag bestående enbart av doktorander som uppmärksammas med priset.

– Doktorander är ju en fast beståndsdel i undervisningen och kursutvecklingen och jag är mycket glad att det också synliggörs med detta pris.

– Att få ett pedagogiskt pris under doktorandtiden är verkligen lite speciellt så jag hade verkligen inte räknat med det – och det hade inte varit möjligt utan allt stöd och pepp vi fått av vår institution och våra kollegor. Jag tänker att det kommer ta några dagar att smälta detta, men sedan blir det nog fest, säger Solveig Bollig.

Paulette van der Voet håller med det Solveig säger och tillägger:

– Det känns extra roligt att ha vunnit priset tillsammans med Kajsa, Solveig och Martina. Både undervisningen och kursutvecklingen har verkligen varit ett grupparbete där vi alla har bidragit och lärt av varandra medan vi jobbade med vår gemensamma vision för kursen.

– Vi har trott på kursen sedan vi fick idén och att idén blev verklighet och funkade så pass bra med alla entusiastiska studenter var redan otroligt kul. Och att vi nu får pedagogiska priset känns som ett stort erkännande av vår vision och vårt arbete med kursen, säger Paulette van der Voet.

Stöd från institutionen

Martina Terrazzano håller med Solveig och Paulette och säger att det känns speciellt att vinna det pedagogiska priset, och att det visar att doktorander är en viktig del av undervisning och att som doktorander vi kan påverka utbildningsutbudet på universitetet och fortsätter:

– Det är jättekul att vinna som grupp! Det var otroligt trevligt och givande att jobba tillsammans med Solveig, Kajsa och Paulette på kursen. Jag är också jätteglad att vi fick stöd från vår institution sedan vi kom upp med idéen för kursen. Och nu är det dags att fira!

Kajsa Törmä säger att hon ”… såklart håller med sina kollegor i allt klokt dom säger”.

– Jag vill också bara lägga till hur otroligt stolt jag är över dom, och mig själv! Den här kursen är bland det roligaste jag gör på jobbet, och den är liksom en gåva som fortsätter att ge. Vi får hela tiden nya uppslag och möjligheter att prata om den i olika sammanhang. 

– Jag var tyvärr inte på plats på jobbet när dom annonserade det hela, i så fall hade det varit fest IDAG! Jag ska också se om jag kan övertyga dom andra att lägga exakt alla prispengar på en Eurovision-fest i maj!

Efter att ha funderat lite mer vill Kajsa också säga att hon är så glad över att de har fått chansen att jobba med kunskapsresurser både hos sig själva och studenterna som inte brukar få så stort utrymme inom akademin.

– Vi har visat att man kan ta populärkultur på stort allvar och att det finns ett värde i att göra det.  

Lärarlaget bakom kursen "Språkvetenskapliga perspektiv på Eurovision Song Contest" (1 EN094) är alla doktorander vid Institutionen för Språkstudier. Solveig Bollig i språkvetenskap med inriktning mot svenska/nordiska språk, Martina Terrazzano i språkvetenskap och genusstudier, Kajsa Törmä i språkvetenskap med inriktning mot engelska och Paulette van der Voet i språkdidaktik.

Priset kommer att uppmärksammas i samband med högtiden i oktober 2025, då diplom delas ut.