"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2023-01-12 Uppdaterad: 2023-01-19, 08:45

Framtidens energi kan finnas i restprodukter

NYHET Samhällsomvandlingen i norra Sverige kräver nya, hållbara energikällor. Christoffer Boman forskar om hur biologiska material och restprodukter kan bli miljövänlig energi – och även minska klimatavtrycket på andra sätt.

Text: Sara-Lena Brännström

När du eldar en brasa förbränns det mesta av veden, men askan blir kvar. En biologisk restprodukt som det inte går att göra något av. Eller?

Forskaren Christoffer Boman håller inte med. Hans forskning handlar bland annat om hur man kan ta vara på sådant som blir över – restströmmar – i jordbruket, skogsbruket och industrin.

Biomaterial kommer att behövas i omvandlingen till ett mer hållbart samhälle

– Det vi gör är att titta på hur vi kan använda termiska processer, som förbränning eller förgasning, för att omvandla det här materialet till något annat värdefullt, säger Christoffer Boman som är universitetslektor vid Institutionen för tillämpad fysik och elektronik och föreståndare för forskningsmiljön Bio4Energy. 

Biomaterial används till mycket

Det värdefulla kan vara energi (värme, el eller drivmedel) eller mineraler och näringsämnen som återvinns ur askan, men även “gröna kemikalier” i exempelvis läkemedel, textilier och förpackningar. Det går också att producera biokol som kan användas till många olika saker, till exempel jordförbättring eller vattenrening. Grävs det ner i marken och har rätt egenskaper så hålls det stabilt under lång tid.  

– Vi kallar det negativa kolflöden. Det är en av metoderna vi ser behöver utnyttjas mer för att kunna åtgärda en ökande koldioxidhalt i atmosfären, säger Christoffer Boman.

Forskningen är också högaktuell när det gäller produktion av vätgas.

Umeå universitet är världsledande inom forskningsområdet termokemisk energiteknik. Kunskap och verktyg inom högtemperaturkemi har funnits mycket länge vid universitetet och används sedan drygt 20 år även inom energisektorn.

Hjälper samhället att ställa om

– Jag är övertygad om att den forskning jag och mina kollegor jobbar med är mer relevant än någonsin i den här samhällsomvandlingen. Hur ska vi försörja samhället med förnyelsebar och hållbar energi och allt annat som vi dagligen använder men som idag görs av fossila råvaror?  

Christoffer Boman har jobbat inom akademin i 25 år. Han kommer ursprungligen från Stockholm och fascinerades av forskarvärlden redan under sitt examensarbete vid Energitekniskt centrum i Piteå, som idag är en del av RISE. Han fastnade sedan för forskningsmiljön i Umeå som enligt honom har nära till tvärvetenskap och samarbeten. 

– Det handlar om att hjälpa industrin och hela samhället att ställa om till hållbart. Hur vi kan använda våra resurser generellt och utnyttja cirkulära flöden och materialströmmar? Den här forskningen är relevant på olika plan för att minska klimatavtrycken. Biomaterial kommer att behövas i omvandlingen till ett mer hållbart samhälle, säger Christoffer Boman.

Christoffer Boman är en av fem forskare från Umeå universitet som deltar i Kunskapsnoden i Stockholm 31 januari 2023, där temat är “Samhällsomvandling i norr”.  

Christoffer Boman
Universitetslektor
E-post
E-post
Telefon
090-786 67 56