Framgångsrika strategier för missbruksbehandling: Insikter från Avstampet i Norr
NYHET
UCER:s rapport med titeln ”En vetenskaplig genomlysning av missbruksbehandlingen på HVB-hemmet Avstampet i Norr”, är nu publicerad. Genomlysningen visar att behandling av missbruk bör innehålla en kombination av formella och informella insatser samt förståelse för hur de kontextuella faktorerna samverkar för att framgångsrikt åstadkomma långsiktiga och hållbara förändringar i klienters liv.
Den vetenskapliga genomlysningen, som genomförts av Anu-Riina Svenlin, Björn Blom, Marcus Blom Nilsson och Robert Grahn vid Institutionen för socialt arbete, har haft som syfte att undersöka ”Avstampet i Norr”, deras metoder och förutsättningar under vilka de uppnår sina behandlingsresultat. Fokus lades på dess primärbehandling mot missbruk som baseras på manualbaserad tolvstegsbehandling, Recovery Dynamics.
Genomlysningen grundade sig på en kombination av programteori och måluppfyllelsemodell. Programteorin användes för att utveckla en teori specifik för verksamheten, som beskriver och delvis förklarar hur Avstampet uppnår sina behandlingsresultat. Genom måluppfyllelseanalysen undersöktes verksamhetens avsedda och uppnådda mål. Den teoretiska referensramen för studien baserades på KAIMeR-teorin och den kontextuella modellen för terapeutisk behandling.
Centrala som frågor berördes:
Hur och varför uppnår Avstampet sina behandlingsresultat?
Vilka är de kort- och långsiktiga resultaten av behandlingen?
Hur bidrar Recovery Dynamics och andra insatser till en lyckad behandling?
Genomlysningen visade på betydelsen av både formella och informella insatser, medlevarskap, gruppterapi, bemötande och omtanke, fysisk beröring, upplevelser och att agera pedagogiskt opedagogisk, men även användning av situationsanpassade åtgärder på basis av klienternas behov. Utomterapeutiska faktorer, såsom deltagande i AA/NA-möten, var också viktiga delar av behandlingen.
I genomlysningen identifierade även flera kontextuella faktorer som bidrar till framgång, såsom strikta regler och tydlig struktur, stark sammanhållning inom personalgruppen, en enhetlig syn på beroendevård, betydelsen av relationer för en lyckad behandling, samt personalens förståelse för klienternas bakgrund och liv utanför behandlingshemmet. Regelbunden kontakt med klientens handläggare skapar också växelverkan mellan de olika kontexterna.
Genomlysningen bidrar med viktiga insikter vid behandling av missbruk och understryker vikten av en kombinerad ansats av formella och informella insatser samt förståelse för hur de kontextuella faktorerna inverkar på behandlingen. Detta ger en djupare förståelse för hur behandlingshem kan arbeta framgångsrikt med att åstadkomma långsiktiga och hållbara förändringar i klienters liv.