"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2024-10-18

Fortsatt positiv trend – fler söker till Umeå universitet

NYHET Antalet sökande till vårterminen 2025 vid Umeå universitet ökade med 5,3 procent jämfört med förra året. Den största procentuella ökningen stod läkarprogrammet för.

När ansökan till vårterminen 2025 stängde, vid midnatt den 15 oktober, hade Umeå universitet 3 140 förstahandssökande till programutbildning. Det är en ökning med 5,3 procent jämfört med söksiffrorna för våren 2024. Totalt i riket är ökningen 6,9 procent.

Sett över en längre period, sedan 2008, fortsätter Umeå universitet en stark positiv trend och har ökat med i genomsnitt 95 sökande per sökomgång. Det är den fjärde största ökningen i landet. Umeå universitet har en marknadsandel på 5,7 procent av alla förstahandssökande till vårterminen i landet.  

Socionomprogrammet mest sökt  

Av de stora lärosätena i landet ökar antalet sökande mest till Lunds universitet och Uppsala universitet, med 18,2 respektive 17,2 procent, främst som en följd av stort söktryck till programmen för jurist och ekonomie kandidat.  

Vid Umeå universitet är socionomprogrammet det mest sökta programmet, med 1 006 sökande varav 832 till distansvarianten. Det gör socionomprogrammet i Umeå till det mest sökta i Sverige.  

Störst procentuell ökning står läkarprogrammet för, som ökar med 35 procent, medan tandläkarprogrammet i sin tur minskar antalet förstahandssökande med 35 procent. Varför just tandläkarprogrammet i Umeå minskar är ännu oklart.  

Sjuksköterskeprogrammet är i sin tur fortsatt populärt, med en ökning på 4,6 procent, främst på grund av många sökande till utbildningen på plats i Umeå. I riket är motsvarande siffra plus 3,6 procent.  

– Det är glädjande att se att Umeå universitet fortsätter en positiv trend av ett ökat antal sökande till vårterminen. Det är också särskilt inspirerande att se många sökande till våra medicinska program, och yrken som är avgörande för samhällets välmående och fortsatta tillväxt, med stort behov av arbetskraft. Det visar på en stark vilja att bidra till en bättre framtid. Vi ser fram emot att välkomna alla dessa nya studenter och stötta deras väg in i högre utbildning, säger Cathrine Norberg, vicerektor för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Umeå universitet. 

Du hittar mer antagningsstatistik till landets universitet och högskolor i UHR:s pressmeddelande.