"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2024-12-18

Forskarskolor inom infektionsområdet – storslam till Umeå

NYHET Vetenskapsrådet tilldelar Umeå universitet 16 miljoner kronor till två nationella forskarskolor som ska bidra till att stärka forskningskompetensen i Sverige inom infektionsområdet.

det är fantastiskt att Umeå får båda skolorna

– Det känns underbart! Antimikrobiell resistens är ett av våra största samhällsproblem och vi får nu en unik möjlighet att adressera en komplex fråga i ett brett perspektiv, säger Annasara Lenman, universitetslektor på Institutionen för klinisk mikrobiologi vid Umeå universitet. Hon koordinerade ansökan för the National Doctoral Programme in Infections and Antimicrobials, NDPIA.

Forskarskolan som nu får åtta miljoner över fyra år från Vetenskapsrådet bygger på den långa tradition som Umeå universitet har av att arbeta med denna typ av forskarskolor. Över 700 doktorander och postdoktorer har deltagit i the National Doctoral Programme in Infections and Antibiotics, NDPIA, som bedrevs under perioden 2014-2024.

Den andra forskarskolan som får lika mycket medel fokuserar på virus och pandemier.

–  Det har funnits en långvarig önskan från forskarvärlden att erbjuda virusspecifik utbildning nationellt. Jag är glad att den här skolan kan bidra till det, säger Marta Bally, universitetslektor på Institutionen för klinisk mikrobiologi vid Umeå universitet. Hon koordinerade ansökan för Nationella forskarskolan i virusinfektioner och pandemier, NDP-VIP.

Nära samarbete mellan skolor

Forskarskolorna har två olika inriktningar inom infektionsforskning – antimikrobiell resistens respektive virus och pandemier, men kommer ändå att ha ett nära samarbete. På det stora hela har de samma grund att bygga på och samma mål i sikte. Det gör att många synergier kommer att bli möjliga och medföra ett brett och effektivt kursutbud.

Tillsammans kommer de två skolorna att forma en inspirerande utbildningsmiljö där doktorander och postdoktorer från hela Sverige erbjuds avancerade kurser. En viktig del av utbildningen blir praktiska workshoppar i senaste forskningsmetoder och tekniker.

För att främja samarbete och utöka deltagarnas nätverk arrangeras nationella möten och konferenser där deltagarna kan presentera sin forskning och utbyta idéer med andra inom fältet.

Flera universitet involverade

Forskarskolorna drivs i samarbete med ledande universitetet i Sverige. Genom samarbetet kopplar skolorna samman forskningsmiljöer som studerar alla aspekter av infektionsbiologi, från molekylära mekanismer till nya metoder för diagnostik, vaccinutveckling, kliniska studier och samhällsperspektiv.

– Ett interdisciplinärt och One Health-perspektiv är avgörande för att förstå komplexa problem som antimikrobiell resistens och pandemiers uppkomst och för att hitta nya och innovativa lösningar, säger Annasara Lenman.

Umeå stark spelare

Umeå universitet har investerat mycket i infektionsforskning på senare år och fältet är sedan 2024 ett av de prioriterade forskningsområdena vid universitetet genom programmet Mastering Microbial Infections.

Det finns en mycket aktiv gemenskap i mikrobiell forskning inom Umeå Centre of Microbial research, UCMR, som ytterligare stärks av program som Wallenberg Centrum for Molecular Medicin, WCMM, Data Driven Life Science, DDLS, och Molecular Infection Medicine Sweden, MIMS, vilka rekryterar unga lovande forskare. Skolorna passar som handen i handsken in i denna miljö.

UCMR står värd för de nya forskarskolorna. Kurserna kommer dock att hållas över hela Sverige.

– Umeå universitet är en stark nationell spelare inom infektionsforskning och det är fantastiskt att Umeå får båda skolorna! Det betyder att vi kan fortsätta att utbilda en ny generation av forskare som kan bidra till att Sverige är bättre förberett inför framtida pandemier och infektionshot, säger Fredrik Almqvist, professor på Kemiska institutionen vid Umeå universitet och föreståndare för UCMR.

Läs mer om anslaget

För mer information, kontakta gärna:

Annasara Lenman
Staff scientist, universitetslektor
E-post
E-post
Marta Bally
Universitetslektor
E-post
E-post
Telefon
090-786 89 06