Samarbete med industri: Forskarsamarbete med AstraZeneca ger nya insikter om virusinfektioner
NYHET
Umeåprofessorn Mikael Elofsson har sedan 2018 bedrivit ett nära forskningssamarbete med det globala läkemedelsbolaget AstraZeneca. Fokus ligger på att förstå hur virus infekterar mänskliga celler – kunskap som kan bana väg för nya antivirala behandlingsmetoder.
Mikael Elofsson, professor vid Kemiska institutionen och dekan vid Teknisk-naturvetenskaplig fakultet, samarbetar med AstraZeneca för att bana väg för antivirala behandlingsmetoder.
BildMattias Pettersson
Det har varit otroligt spännande och belönande att kombinera vår kompetens inom akademisk forskning med den inom ett stort läkemedelsbolag
– Under första delen av 2018 tog projektplanerna form. Redan senare samma år inleddes det experimentella arbetet, berättar Mikael Elofsson, professor vid Kemiska institutionen och dekan vid Teknisk-Naturvetenskaplig fakultet vid Umeå universitet.
Projektet är ett samarbete mellan Mikael Elofsson och professor Magnus Evander vid Institutionen för klinisk mikrobiologi. Tillsammans kombinerar de expertis inom kemi och virologi för att kartlägga hur ett virus interagerar med värdcellen under infektionscykelns olika steg.
– Ambitionen är att förstå vilka humana proteiner och signalvägar som är kritiska för infektionen. I dag kan vi bara behandla en bråkdel av alla virusorsakade sjukdomar och behovet av nya antivirala läkemedel är stort, inte minst för att kunna möta framtida pandemier, säger Mikael Elofsson, som också är forskningsledare vid Umeå centrum för mikrobiell forskning, UCMR.
Mikael Elofsson och Stina Berglund Fick, Head of Unit vid infrastrukturen Chemical Biological Consortium Sweden, CBCS, en enhet vid SciLifeLab. Samarbete mellan AstraZenecas initiativ Open Innovation CBCS blev inkörsporten för Mikael Elofssons samarbete med AstraZeneca.
BildAnna-Lena Lindskog
Samarbetet har lett till flera vetenskapliga framsteg. Bland annat har forskarna identifierat en proteinfamilj med betydelse för hur adenovirus – som orsakar bland annat feber, hosta och diarré – infekterar celler.
– Vi har haft ett nära och mycket produktivt samarbete under hela projektperioden som faktiskt fortfarande pågår! Det har varit otroligt spännande och belönande att kombinera vår kompetens inom akademisk forskning med den inom ett stort läkemedelsbolag.
Resultaten från samarbetet presenterades vid den åttonde European Congress of Virology 2023, och en vetenskaplig artikel som sammanställer forskningen är nu inskickat för publicering.
– Vi undersöker även om fler relevanta proteinfamiljer kan identifieras för vidare forskning tillsammans med AstraZeneca, säger Elofsson.
Det finns stora möjligheter att göra saker tillsammans som man inte kan göra var för sig
Synergier mellan industri och akademi
Att kombinera akademisk och industriell forskning har visat sig framgångsrikt. Mikael Elofsson lyfter fram synergierna som uppstår när olika kompetenser möts: – Våra akademiska grundfrågeställningar och de resultat vi byggt upp under 20 års forskning är kärnan i projektet. Samarbetet med AstraZeneca gör det möjligt att ta avstamp mot nya mål.
Även om samarbetet krävt viss anpassning till industriella arbetsflöden och tidshorisonter, ser han det inte som ett hinder – snarare en naturlig del av ett ambitiöst, tvärvetenskapligt projekt.
– Vi har haft utmaningar, men de handlar främst om sådant som att utveckla robusta testmetoder, vilket är en del av vardagen i experimentellt inriktad forskning, säger han.
Elofsson är sedan länge positiv till samverkan mellan akademi och industri, något som också tidigt formade hans forskningsbana. – Min postdoktorala forskning resulterade i ett godkänt cancerläkemedel, så jag vet att samarbete kan leda till konkreta resultat, säger han, och uppmuntrar andra forskare att ta chansen till samarbete med industri. – Det finns stora möjligheter att göra saker tillsammans som man inte kan göra var för sig, konstaterar han.
Från seminariet "Innovation through collaboration"
Chemical Biology Consortium Sweden (CBCS), en forskningsinfrastruktur vid SciLifeLab, bjöd in Björn Tyrberg och Hannah Semple, från AstraZeneca OpenInnovation, och kemiprofessorn Mikael Elofsson för att tala om innovation genom samverkan.
“Samarbete med industri" är en ny artikelserie där Umeåforskares samarbeten med life science-företag lyfts fram. Detta är den första artikeln i serien, som skrivs av Nyhetsrådet inom life science.