NYHET
Teknik är brett och spännande. Det fick 250 gymnasieelever på besök på Vera roadshow vid Umeå universitet höra om av forskare och startupentreprenörer.
Text: Mikael Hansson
Johanna Björklund, forskare och entreprenör, var en av föreläsarna som under Vera Roadshow inspirerade gymnasieelever att välja teknikutbildningar.
BildMikael Hansson
Vera Sandberg var den första kvinnan i Sverige som 1917 kunde titulera sig ingenjör. Idag har hon också fått en egen turné uppkallad efter sig, Vera Roadshow, i vilken hon står som inspiratör för unga tjejer, och även killar, som funderar på en teknikutbildning. När turnén stannade till vid Umeå universitet fick 250 gymnasieelever från norra Sverige, från Sundsvall i söder till Vilhelmina i norr, lyssna på forskare och entreprenörer som berättade om vad de gör och deras väg in i teknikbranschen.
Ett uppskattat inslag var direkta möten med universitetets teknikstudenter som berättade om sina respektive utbildningar. Vid ett av borden informerade Magdalena Boström och Emilia Modig, båda studenter vid Teknisk datavetenskap, om sin utbildning och om föreningen Pepp som lyfter fram kvinnliga förebilder inom teknik- och ingenjörsvärlden för att väcka intresse, utmana fördomar och visa på vad branschen kan erbjuda.
– Vi kan åka ut med er till företag och låter er testa på programmering och se hur brett teknikområdet är och vad ni kan jobba med. Så kan ni ta ett vettigt beslut om vad ni ska välja för program på universitetet, säger Emilia Modig till några av gymnasieeleverna.
– Många frågar vad man gör som programmerare. Det handlar om att lösa problem. Problemlösning är i fokus inom alla utbildningar, förklarade Magdalena Boström.
Forskare och entreprenör
Bland föreläsarna under dagen gav Johanna Björklund, forskare vid institutionen för datavetenskap, en inblick i hur hennes val att läsa datavetenskap både ledde till en forskarkarriär och till att hon blev entreprenör och medgrundare till bolagen Codemill, Accurate Player och Adlede, tre företag som idag har kunder inom både Sverige och i andra länder.
Hon gav också en inblick i nyttan av att ta hjälp av en inkubator när företaget ska starta. Alla tre bolagen har på olika sätt fått affärsstöd av inkubatorn Uminova Innovation, och Johanna Björklund betonade inte minst den hjälp som företagen fått i att hitta sin unika konkurrensfördel.
Robotforskaren Tomas Hellström, också han vid institutionen för datavetenskap, tog med sig roboten Pepper upp på scenen. Hans dialog med roboten om att få en kaffe och smörgås ledde till många skratt men det visade också på svårigheten att få roboten att bli verkligt intelligent och kunna förstå hur en människa tänker.
Utbildning och livserfarenhet
Jennie Ekbeck, vd för Umeå Biotech Incubator, gav ett medskick om varför man ska läsa en akademisk utbildning.
– En grundutbildning är en bra plattform att bygga vidare på med livserfarenhet. De högsta betyget är inte det viktigaste utan hur man kan använda kunskapen i praktisk nytta som spelar roll i livet, förklarade Jennie Ekbeck.
Andra föredrag handlade om den livsviktiga elektriciteten, en skogsbransch i förvandling och vikten av en etiskt hållbar artificiell intelligens.
Vera Roadshow är ett arrangemang av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakadmien, Sveriges Ingenjörer och Teknikföretagen.