Forskare höll föredrag på Mänskliga rättighetsdagarna
NYHET
Forskare från Juridiska institutionen deltog i Mänskliga rättighetsdagarna (MR-dagarna) i Skellefteå och höll föredrag om utmaningarna med att hantera mål där flera personers rättigheter ska skyddas samtidigt som flera rättighetskomplex också måste beaktas.
Karin Åström, universitetslektor och forskare inom mänskliga rättigheter, höll tillsammans med Victoria Enkvist, universitetslektor vid Uppsala universitet, ett föredrag med titeln ”Vem får mest rätt?” på årets upplaga av MR-dagarna. De talade om statens skyldighet att skydda mänskliga rättigheter i situationer där det finns flera rättighetshavare och flera rättigheter aktualiseras.
Victora Enkvist och Karin Åström på MR-dagarna i Skellefteå.
Bild Privat
– Det har visat sig problematiskt för svenska domstolar att hantera mål där det finns flera personer som har rättigheter att utkräva samt där det finns olika rättighetskomplex att beakta, berättar Karin. Ett exempel på en sådan situation är till exempel när en persons yttrandefrihet kan påverka en annan persons religionsfrihet, såsom vid koranbränningarna eller vid demonstrationer med högerextrema grupper.
Victora Enkvist och Karin Åström på MR-dagarna i Skellefteå.
Bild Privat
Lagstiftningen om hets mot folkgrupp har visat sig svår att tillämpa på situationer som inte finns beskrivna i lagens förarbeten, det vill säga det dokument som beskriver bakgrunden till lagens tillkomst och en förklaring till hur lagen ska tolkas och tillämpas. Karin tycker att domen mot Rasmus Paludan, som dömdes i början på november för hets mot folkgrupp efter koranbränningarna 2022, är viktig och som belyser lagstiftningen om hets mot folkgrupp i en relativt ny och väldigt uppmärksammad situation. – Jag tycker dessutom att det är en välskriven dom där kontexten kring koranbränningarna har beaktats på ett balanserat sätt, säger Karin.
MR-dagarna är Nordens största forum för debatt och samtal om mänskliga rättigheter och arrangerades i år i Skellefteå. Det är ett forum som civilsamhället arrangerat sedan år 2000. Forumet riktar sig till praktiker, forskare, myndighets- och kommunalanställda, förtroendevalda, företag och ideella arbetare samt allmänheten. – Det är alltid roligt med välbesökta konferenser och att få ta del av olika perspektiv kring mänskliga rättigheter. Det känns viktigt i dessa tider att få diskutera dessa frågor och där aktörer från olika områden kan mötas, säger Karin.